Je obľúbený pre svoju chuť, schopnosť uhasiť smäd, zlepšiť trávenie (najmä po nesprávnom alebo ťažkom jedle), znížiť hladinu stresu istým „otupením až ohlúpnutím“ mysle a sedatívnym účinkom uložiť do hlbokého spánku. Pije sa dosť často počas regenerácie a zotavovania z fyzicky aj psychicky náročného výkonu. V lete jeho spotreba výrazne stúpa a figuruje aj v pitnom režime.
Pivo je pomerne nízkoalkoholický nápoj z jačmenného sladu (alebo aj iných sladov – napríklad z ryže, kukurice), z chmeľu, cukru a vody. Pije sa zväčša desať- a dvanásťstupňové, ale aj silnejšie. Zriedkavejšie sa konzumujú pivá bez obsahu alkoholu alebo slabšej alkoholickej intenzity, hoci na trh postupne prenikajú zaujímavé pivá: šampanské, pšeničné, bylinkové alebo pivo s medom či dokonca s vitamínom E. Ich alkoholická „sila“ sa pohybuje v rozpätí 4,3 až 7,2 stupňa a najlepšie zaháňajú smäd.
Podľa historikov je kolískou piva územie Mezopotámie (súčasný Irak) a poznali ho sedem- a možno až desaťtisíc rokov pred naším letopočtom. Niektorí hovoria aj o Číne ako o krajine prapôvodu výroby piva, kde vzniklo aj pestovanie chmeľu. Tiež sumerská kultúra pozná výrobu piva v období štvrtého tisícročia pred naším letopočtom. Na Slovensku vznikol najstarší pivovar vo Vyhniach v roku 1473. Pivo sa pôvodne varilo aj v slovenských domácnostiach nielen ako chutne omamný nápoj, ale aj ako surovina na výrobu polievok a rozličných kaší.