Hrozno je ľahko stráviteľným, veľmi príjemným letno-jesenným ovocím s relatívne nízkym obsahom kalórií (60 kcal/100 g). Bobule sú aj prírodným doplnkom výživy pri doliečovaní rozličných ochorení a zranení. Šťava pomáha stabilizovať biochemickú rovnováhu vnútorného prostredia. Má úspech aj pri liečbe rôznych zápalových postihnutí kĺbov či poškodeniach kĺbových chrupaviek. Pôsobí však aj močopudne, čo je zaujímavé pri nenásilnej úprave hmotnosti, nie však pri práci. Občas totiž môže spôsobovať aj črevné „prehánky“. Hroznová šťava pomáha po infekčnej mononukleóze a zápalových postihnutiach pečene, často spojených so žltačkou. Je veľmi vhodná aj pri zápalových ochoreniach močových ciest a prostaty.
AJ HROZNOVÁ DIÉTA. Pri takzvanej hroznovej diéte, ktorá má priemerne sedem až desať dní, sa je iba hrozno a pije hroznový mušt. Zástancovia takejto „hladovky“ tvrdia, že omladzuje organizmus, posilňuje obranyschopnosť a mimoriadne prospieva pri regenerácii vnútorného prostredia organizmu. Môže však trvať aj len tri či štyri dni, čo je síce kvôli práci diskutabilný výživový moment, ale pomôže.
Hrozno je veľmi dobrým zdrojom draslíka a obsahuje aj fosfor, horčík, síru, sodík, vápnik, meď, zinok i železo a malé množstvá vitamínov C, E, B1, B2 a B3. Ale taníny alebo polyfenoly, typické pre červené hrozno, výnimočne môžu vyvolávať migrenózne bolesti hlavy. Pred konzumáciou treba hrozno poriadne umyť, lebo na šupkách sú veľmi často vzduchom prenášané škodliviny, plesne, kvasinky a zvyšky chemických postrekov.