Veľa ľudí si v strave dovoľuje všeličo, bez rozmyslu, pudovo a často ju má ako koníček. Pojedá atraktívne požívatiny, chemicky dochucované jedlá, polotovary, farbené nápoje. Preto vznikajú „ochorenia z dostatku“, čiže aj problémy s nesprávnym trávením. K tomu treba priradiť aj „hltanie“ liekov a najrozličnejších nesprávnych doplnkov výživy, lacných vitamínov a ďalších preparátov a nadužívanie antibiotík.
V tele zdravého človeka sídli obrovský počet mikroorganizmov, ktoré istým spôsobom „organizujú život“. Najviac ich je v hrubom čreve, kde vytvárajú akýsi špecifický zoopark – bakteriálnu črevnú mikroflóru. Nejde o pasívnych kolonizátorov, ale o ucelený aktívny ekosystém, v ktorom neustále prebieha akýsi „boj o moc“. Neustále bojujú medzi sebou užitočné baktérie, ktorých nie je nikdy dosť, a tie, ktoré sú pre človeka potenciálne škodlivé. Pri podpore funkčnej existencie užitočných baktérií, ktoré udržiavajú vnútornú rovnováhu aj stabilitu organizmu a pomáhajú stabilizovať imunitný systém obranyschopnosti, hrajú významnú úlohu probiotické kultúry – probiotiká. Ich aktivita aj funkčnosť bývajú, paradoxne, oslabené veľmi často po návrate z dovoleniek, kde človek „absolvoval“ viacnásobné hnačky, užíval antibiotiká, prípadne okúsil exotické pochutiny a zažil deficit správnych tekutín.
Čo sú to probiotiká?