S príchodom jesenného chladu sa na uliciach objavili predavači pečených gaštanov a v cukrárňach i v domácnostiach gaštanové pyré. Alžbetínski básnici ospevovali účinky týchto jesenných plodov na podnecovanie ľúbostnej túžby i sexuality – gaštany boli a sú súčasťou najrozličnejších receptúr „elixírov lásky“.
Lekári ich zasa odporúčajú ako kvalitné spestrenie jedálneho lístka pre bohatý obsah vlákniny a škrobu pri malom množstve bielkovín a tukov (lieskové a vlašské orechy či paraorechy obsahujú v porovnaní s gaštanmi dvadsaťnásobok tuku). Hmotnosťou rovnaké množstvo gaštanov má oproti väčšine druhov orechov menej ako polovicu kalórií a obsahuje oveľa väčšie množstvo vody. Pre vyznávača zdravej výživy je zaujímavý aj obsah vitamínu E a B6, draslíka, vápnika, fosforu, síry a karoténu. Gaštany sa v surovom stave nekonzumujú – obsahujú výrazne väčšie množstvo tanínu (rovnako ako čaj alebo červené víno), preto chutia veľmi horko. Tepelnou úpravou (pečenie, varenie) sa horkosť podstatne zmierňuje. Pochúťky z gaštanov upokojujú a pomáhajú vracať vitalitu po duševnom a fyzickom vyčerpaní alebo v rekonvalescencii po zraneniach a ochoreniach. Odporúča sa najmä gaštanová polievka alebo gaštanový krém.
RAKYTNÍK. Pri prechádzke prírodou vizuálne najpozoruhodnejšie a pre naše zdravie najcennejšie sú bobuľky rakytníka a šípky. Rakytník rešetliakovitý je u nás známy skôr ako väčší okrasný alebo spevňujúci tŕnistý stromokrík so zelenostriebristými listami a oranžovými bobuľovými plodmi. Patrí však medzi liečivé rastliny tradičnej indickej, čínskej a mongolskej medicíny. Jeho biostimulačné účinky boli známe aj v starom Grécku a vojaci Alexandra Macedónskeho užívali výťažky plodov ako povzbudzujúcu látku v boji. Rakytníkové bobuľky v podobe džemu, sirupu, pretlaku alebo likéru sú koncentrátom užitočných látok – obsahujú desaťkrát viac vitamínu C ako pomaranč a sú aj vítaným zásobníkom provitamínu A, vitamínov B1, B2, B6 a E. Zabraňujú vypadávaniu vlasov, zlepšujú činnosť pečene i pankreasu, podporujú hojenie žalúdočnej sliznice pri vredovej chorobe, zabraňujú krvácaniu ďasien, veľmi dobre pôsobia na hemoroidy a sú vhodné pre celkovú očistu organizmu po diétnych chybách alebo nadužívaní liekov či podporných prostriedkov. Odstraňujú škodlivé voľné radikály, ktoré vznikajú v organizme pri strese, niektorých ochoreniach a zvýšenej fyzickej námahe.