Tučná vykŕmená pečeň z husi či kačice, ktorá sa vďaka jemnej maslovej konzistencii a zanecháva jedinečný chuťový vnem, je ako delikatesa známa už 4 500 rokov. Zo starého Egypta. Tam sa zistilo, že husi a kačky majú raz do roka – pred odletom do iných krajín – podstatne zväčšené pečene. Sú totiž naplnené zásobným tukom, energetickým potenciálom pre dlhý vysiľujúci let. Keďže sa Egypťanom málilo mať pochúťku iba raz za dvanásť mesiacov, začali husi a kačky napchávať guľôčkami z praženého obilia. Neskôr si taký spôsob získavania jemnej pečienky osvojili aj starí Gréci a Rimania. Na výkrm používali figy. Po zániku Rímskej ríše sa tento spôsob uchovával najmä v židovskej komunite, používajúcej husaciu a kačaciu masť namiesto bravčovej, lebo tá nie je kóšer. Postupne získali delikatesovú doménu Francúzi, ktorí hovoria o foie gras (stukovatená pečeň). Vtedy má kačacia minimálne tristo a husacia štyristo gramov a súčasné kŕmne dávky, ktoré obsahujú aj kukuricu, sú riadené mikropočítačom, aby husi alebo kačky dostali len toľko krmiva, koľko znesú. Dokonca im pri kŕmení púšťajú vážnu hudbu, aby znížili stres z násilného dokrmovania.
Isteže konzumáciou kačacej či husacej pečienky hrešíme. Ale keď sa nepredávkujeme, ak ide len o diskrétne gurmánske množstvá, je to menšie previnenie ako raňajky s obsahom pečenej slaniny a vajec.
SLIVKOVÁ POMOC. Obľúbeným jesenným plodom je slivka, ale má viacúčelové a aj celoročné diétne využitie. Naši predkovia ju spracúvali a konzervovali na mnoho spôsobov. Sliviek je údajne až dvetisíc druhov a obsahujú šesť až pätnásť percent cukru, triesloviny, draslík, fosfor, horčík, sodík, vápnik, bór, meď alebo železo a množstvo vitamínov, najmä vitamín C. Nezanedbateľný je však aj betakarotén, (veľmi vysoký obsah majú žlté odrody sliviek), z ktorého si telo športovca vytvára vitamín A, komplex vitamínov B a vitamín E. Slivkový vitamín E je významný antioxidant – pomáha chrániť športovcove bunky pred poškodením voľnými radikálmi a spomaľuje niektoré účinky starnutia, napríklad tvorbu vrások.