Hmotnostný prírastok sa stáva aj predmetom posmechu a zhodenie kilogramov znamená nadbytočnú fyzickú prácu i psychický stres. Nehovoriac o možných zdravotných následkoch a komplikáciách z predchádzajúcej „šokovej“ konzumácie. Aj preto sa vyplatí zamyslieť sa, ako v strave znížiť riziko vyššieho prívodu nadbytočných kalórií a nezlikvidovať pritom jej kvalitu i chuť.
Ako na to? V prvom rade sa pokúste nejesť mimo času, ktorý mávate zvyčajne vyhradený na jedlo. „Zobnete“ si počas dňa niekoľkokrát sladké alebo niečo „zakázané“, na čo máte neustále chuť? Obliznete lyžicu po majonéze, horčici či kečupe? Ochutnávate často pri varení, či je omáčka (alebo čosi iné) dosť slaná? Čudovali by ste sa, koľko kalórií takto do seba dostanete. Aj toľko, koľko majú spolu raňajky, obed aj večera. Jedzte teda cez sviatky pravidelne radšej malé porcie rozdelené na štyri až päť jedál.
Pokúste sa aspoň približne dodržiavať režim dňa, na ktorý ste zvyknutí počas celého roku. Choďte na dlhé prechádzky, aj keď je hnusné počasie, ak behávate aj v iných mesiacoch roka, nezabudnite si aj cez sviatky zabehať. Zájdite do posilňovne alebo si choďte zaplávať. Uvidíte, ako sa napriek náporu sviatkov budete dobre fyzicky aj psychicky cítiť. Pamätajte, že väčší prísun jedla treba kompenzovať výraznejším množstvom pohybu. Zdvíhať a stláčať diaľkové ovládače všemožných prístrojov naozaj nestačí.