Peter Ďurčo (42) je šéfkuchár vo vlastnom TOP Restaurante v Žiline. Je členom Gourmet klubu a držiteľom titulu Reštaurácia pána šéfkuchára v publikácii Trend TOP reštaurácie a hotely 2010.
Nepáči sa mi, ako sa z reštaurácií stali závodné jedálne a ako si hľadajú čo najjednoduchšiu cestu kulinárskeho odporu. Dnes sa to najčastejšie krúti okolo minútok – dám niečo do panvice, zmiešam, popražím a vyklopím na tanier. Podľa mňa však skutočné kuchárske remeslo sa zakladá na pomalom varení i pomalej príprave. Najprv si ráno pozriem, aké čerstvé suroviny sa núkajú. Skočím na trh alebo medzi veľkoobchodné chladničky. Podľa toho si premyslím ponuku niekoľkých jedál. Potom si suroviny pripravím a pomaličky, systematicky sa im venujem. Napokon prídu hladní hostia. Vychutnávajú si každý kúsok, nenáhlia sa a nevyrušujú ostatných hostí nervozitou. Ale ak mám iné povinnosti, reštaurácia je zatvorená. Je to presne v duchu toho, čo bežný slovenský hosť nerád vidí – zariadenie, ktoré ho nečaká počas celého dňa, kam môže vojsť aj o pol piatej a pýtať si obedovú ponuku. Viem, že takto by mnohé reštaurácie nemohli a nechceli fungovať – poznám to z čias, keď som viedol vlastnú rýchloobrátkovú reštauráciu. Ja si už však dnes radšej vychutnávam návštevu epikurejcov.