Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Koreň pre carving

Aj nedávny deviaty ročník majstrovstiev Czech Carving Cup dokázal, že slovenskí „vyrezávači“ sú v tomto artistickom odbore gastronómie stále dobrí. Martin Širka zo SOŠ v Šuranoch si odniesol striebro, bronz i zvláštnu cenu za originalitu. Carvinisti najradšej využívajú melóny, uhorky, mrkvy, jablká, ananásy, tekvice, pór, mangá, hrušky a veľmi často aj málo známy, exotický koreň taro. Prvé hľuzy, v slovenčine nazývané kolokázia jedlá, sa v juhovýchodnej Ázii a Indii pestovali už päťtisíc rokov pred naším letopočtom. Odtiaľ putovali nielen do Číny či Egypta, ale aj do Afriky, Karibiku či havajskej oblasti. Všade dostali iný názov– v rodisku a ďalších krajinách ich volajú taro, eddo či kulkas, inde však aj ala (na Maldivách), toran (v Kórei), chino (vo Venezuele), cocoyam (v Nigérii), macabo (vo frankofónnej časti Kamerunu), dasheen (v západnej Indii), contomire (v Ghane), malang (v Portoriku). Aj vďaka tomuto koreňu sa kedysi dávno v Thajsku a Číne zrodil carving, dnes samostatná kategória gastronomických majstrovstiev sveta. Pri vyrezávaní však treba dávať pozor na jedovatú šťavu. Stačí však krátka tepelná úprava a taro sa zmení na použiteľnú, hodnotnú a obľúbenú surovinu. V baroch ponúkajú tenké opečené plátky ako chuťovku k pitiu. Na Havaji pripravujú hustú kašu alebo opekajú ako hranolčeky. V Karibiku varia polievky a omáčky, často obohatené o listy kolokázie, považované za zeleninu. V Trinidade a Tobagu varia callaloo, husté pyré z koreňa s krabími nožičkami a kokosovým mliekom. Taro majú radi aj cukrári – McDonald´s v Číne má koláčiky s tarovou plnkou. Degustátori opisujú chuť ako zemiakovú, zelerovú či gaštanovú.

SkryťVypnúť reklamu

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JEU na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4JEU na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  6. Home (ale aj) Office
  7. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 29 837
  2. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 920
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 22 906
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 833
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 612
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 063
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 773
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 755
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 623
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 090
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Židia nimi vykupovali životy, dnes sú miliardovým biznisom

Niekedy je vzácnejší falzifikát než originál.

Pavol Lazar je viceprezident Prestige Philately Club Prague, ktorý združuje výnimočných zberateľov z viacerých krajín.

Luxusná bratislavská reštaurácia skrachovala. Predávajú ju v dražbe

V pozadí Molo Restaurant je aj schránka na Seycheloch.

Molo Restaurant na prehu jazera Kuchajda.

Nový šéf rozpočtovej rady: Verejné financie sú v rozvrate

Heger uprednostnil Tótha pred ekonómami Martinom Šustrom a Jarkom Fidrmucom.

Novým šéfom RRZ je Ján Tóth
Michal Miškovič