V zahraničí nie sú knižky od známych šéfkuchárov raritou. Spomeňme len Jamieho Olivera alebo Gordona Ramsaya. O prvú knižku tunajšej kuchárskej celebrity sa pokúsil Jaroslav Židek, ktorého napriek českému pôvodu považujeme za slovenského šéfkuchára. Vo vydavateľstve Slovart našiel pochopenie Marcel Ihnačák. Cukrárka a učiteľka Jožka Zaukolcová-Šebáková z Púchova má za sebou niekoľko kníh. Nelenil však ani taliansky šéfkuchár Alvarez Momi, ktorý si pred vyše pätnástimi rokmi otvoril v Bratislave vlastnú reštauráciu. V súčasnosti šéfuje kuchyni hotela Ostredok v Demänovskej doline. Vo vydavateľstve Marenčin dostal priestor na knihu Talianske rizoto. „Mladých dnes priťahuje profesia šéfkuchára, pretože sa okolo tohto povolania vytvorilo určité kúzlo,“ prihovára sa v nej k čitateľovi. „Myslím si, že musí byť najdôležitejšia túžba variť a mať z toho radosť. Sláva príde neskôr, rokmi a potom možno aj ty napíšeš knihu receptov.“
Vietor z plachiet „hopsánd“ (ako sa v českých odborných kruhoch označujú kuchárske knihy celebritiek) vzal aj Vojtech Artz publikáciou U vás doma. Dvorný kuchár spoločnosti Metro Cash & Carry sa zaradil do edície Kuchárska elita vydavateľstva Direct Press Žilina. Cieľom boli postupy nielen pre ruky skúsených profesionálov, ale aj amatérov, dokonca začiatočníkov. „Ako elitný šéfkuchár vo vlastnej kuchyni sa naučíte variť podľa svetových trendov. Nie zložitými technológiami, ale dobrým nápadom a trikom dosiahnete maximálny efekt,“ hovorí V. Artz o zmysle knihy.