Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Ako Čecha zvábili strapačky

Nie je žiadne tajomstvo, že český gastronomický trh napreduje rýchlejšie. Silnejšia kúpna sila a čulejší cestovný ruch dávajú väčší rozlet. Ale Zdeněk Michálek sa pred piatimi rokmi rozhodol pre šéfkuchársku pozíciu na Slovensku. Doteraz neoľutoval.

Niekedy sa to tak v živote zamotá, ten pozná tamtoho a tamten toho... až sa k riaditeľovi Zdeňkovej strednej školy dostala ponuka z jednej slovenskej hotelovej reštaurácie. Kuchári dali vtedy prednosť iným možnostiam, aj Zdeněk Michálek ostal chvíľu v rodnom Brne. Potom ho to zlákalo do Rakúska, Nemecka i Švajčiarska, až kým si raz nedoprial lyžovanie vo Veľkej Rači a už tam ostal. Zo zjazdovky do hotela Holiday Inn v Žiline. „Predchádzajúci šéfkuchár Peter Pikovský tam urobil obrovský kus práce, naučil tamojších ľudí na dobrú gastronómiu hotelovej reštaurácie Cosmopolitan,“ hovorí. „Dostal som veľkú chuť pokračovať a dodať tomu vlastný punc. V Česku už boli karty rozdané a Slovensko mi ponúkalo omnoho väčšie možnosti.“

SkryťVypnúť reklamu

PODOMÁCKY. Kým si štíhly mladík neoblečie rondon, asi by ho nikto nezaradil do rodiny majstrov varešky. Pritom sa v tomto remesle cíti ako ryba vo vode. Keď naň v Žiline pripadol voľný víkend, cestoval do penziónu v Haškovej Lipnici. Nie oddychovať, ale variť tradičnú českú kuchyňu. Tak vlastne udržiaval profesionálny vzťah s rodnou hrudou i rôznorodými gastronomickými štýlmi. Napriek tomu, že sa vyžíva v studenej filigránskej kuchyni, nedá dopustiť ani na sviečkovú a bryndzové halušky. „Tunajšiu tradičnú kuchyňu považujem spolu s francúzskou za svetovú špičku, pričom ju nedelím na českú a slovenskú. Kto dnes vie, aký je pravý pôvod národných jedál?“

SkryťVypnúť reklamu

Nerád vidí, ako sa kuchári i hostia zbožne obracajú na taliansku alebo mexickú gastronómiu. Veď doma je stále čo objavovať, mnohé špeciality zapadli v dnešnej uponáhľanej dobe prachom. Stačí ich znovu uviesť na kulinársku scénu, možno spolu s tradíciami a zvykmi, ktoré kedysi ich prípravu a konzumáciu sprevádzali. A máme tu gastronomický zážitok ako namaľovaný.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JKH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4JKH na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 688
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 106
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 157
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 872
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 707
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 504
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 775
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 142
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 958
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 620
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Na celoplošné testovanie budeme potrebovať zhruba 48-tisíc ľudí. Otázka je, kde ich zoberieme

Na jedno miesto pripadá jeden vojak, potrebujeme naň však asi osem ľudí.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.
Dobré ráno

Dobré ráno: Testovanie nám dá pár týždňov, a potom čo?

Má to byť najväčšia operácia v moderných dejinách Slovenska.

Podcast Dobré Ráno.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Vláda sa spolieha na ľudí, ktorých nemá

Slovensko má chronický nedostatok zdravotníkov.

Peter Tkačenko

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy

Slovensko eviduje celkovo 98 úmrtí na Covid-19.

Ilustračná fotografia.

Neprehliadnite tiež

Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.
Aplikácia Payme.

Bratislavčania výrazne ušetria za teplo a mohli by ešte viac. Zlacnie aj inde

Dôvodom sú nižšie ceny zemného plynu, štiepky i uhlia.

Richard Sulík
Burger King ponúka jedlo aj cez donáškové služby.