Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Ako Čecha zvábili strapačky

Nie je žiadne tajomstvo, že český gastronomický trh napreduje rýchlejšie. Silnejšia kúpna sila a čulejší cestovný ruch dávajú väčší rozlet. Ale Zdeněk Michálek sa pred piatimi rokmi rozhodol pre šéfkuchársku pozíciu na Slovensku. Doteraz neoľutoval.

Niekedy sa to tak v živote zamotá, ten pozná tamtoho a tamten toho... až sa k riaditeľovi Zdeňkovej strednej školy dostala ponuka z jednej slovenskej hotelovej reštaurácie. Kuchári dali vtedy prednosť iným možnostiam, aj Zdeněk Michálek ostal chvíľu v rodnom Brne. Potom ho to zlákalo do Rakúska, Nemecka i Švajčiarska, až kým si raz nedoprial lyžovanie vo Veľkej Rači a už tam ostal. Zo zjazdovky do hotela Holiday Inn v Žiline. „Predchádzajúci šéfkuchár Peter Pikovský tam urobil obrovský kus práce, naučil tamojších ľudí na dobrú gastronómiu hotelovej reštaurácie Cosmopolitan,“ hovorí. „Dostal som veľkú chuť pokračovať a dodať tomu vlastný punc. V Česku už boli karty rozdané a Slovensko mi ponúkalo omnoho väčšie možnosti.“

SkryťVypnúť reklamu

PODOMÁCKY. Kým si štíhly mladík neoblečie rondon, asi by ho nikto nezaradil do rodiny majstrov varešky. Pritom sa v tomto remesle cíti ako ryba vo vode. Keď naň v Žiline pripadol voľný víkend, cestoval do penziónu v Haškovej Lipnici. Nie oddychovať, ale variť tradičnú českú kuchyňu. Tak vlastne udržiaval profesionálny vzťah s rodnou hrudou i rôznorodými gastronomickými štýlmi. Napriek tomu, že sa vyžíva v studenej filigránskej kuchyni, nedá dopustiť ani na sviečkovú a bryndzové halušky. „Tunajšiu tradičnú kuchyňu považujem spolu s francúzskou za svetovú špičku, pričom ju nedelím na českú a slovenskú. Kto dnes vie, aký je pravý pôvod národných jedál?“

SkryťVypnúť reklamu

Nerád vidí, ako sa kuchári i hostia zbožne obracajú na taliansku alebo mexickú gastronómiu. Veď doma je stále čo objavovať, mnohé špeciality zapadli v dnešnej uponáhľanej dobe prachom. Stačí ich znovu uviesť na kulinársku scénu, možno spolu s tradíciami a zvykmi, ktoré kedysi ich prípravu a konzumáciu sprevádzali. A máme tu gastronomický zážitok ako namaľovaný.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JKH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4JKH na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  6. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  7. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  8. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  9. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  10. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 768
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 871
  3. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 507
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 330
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 440
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 991
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 774
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 345
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 751
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 652
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Z 23 ľudí s covidom na Jednotkách intenzívnej starostlivosti je len jeden zaočkovaný.

Do piatka pre covid skončilo v nemocniciach 283 pacientov.


17. sep

Pozrite si mapu okresov a opatrenia.


8 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračná snímka.

Čo očakávajú developeri.


15. sep

Segment logistiky pociťuje zmeny v cenotvorbe.


15. sep
Ilustračná fotografia.

Generálny riaditeľ Milan Veselý o minimálnych kompenzáciách vlády.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu