Takmer štyridsať percent populácie navštívi minimálne raz ročne ambulanciu alergiológa. Z tohto hrôzostrašného množstva je vysoký podiel takých, ktorí musia užívať v určitých obdobiach roka lieky umožňujúce aký-taký životný a pracovný komfort alebo normalizáciu zdravotného stavu. Preto reštaurácie a jedálne musia na viditeľnom mieste, najčastejšie na jedálnom lístku a v ponuke denného menu uviesť alergény, ktoré jedlá obsahujú. Spolu majú takto číselne označiť štrnásť položiek, ktoré uvádzame v tabuľke. Ich označením môžu konzumenti alergickí na niektoré potraviny či nápoje predísť nepriaznivým zdravotným reakciám rôzne závažnej intenzity. Informácie o výskyte potravinových alergénov v stravovacích zariadeniach kontrolujú pracovníci Úradu verejného zdravotníctva SR, ale asi neveľmi dôsledne. Vlaňajšia novembrová náhodná a nezávislá kontrola ukázala, že číselné kódy alergénov alebo iný zreteľný typ ich označenia sa v mnohých reštauráciách vôbec neobjavujú. A pritom im hrozí pokuta tisíc až dvestotisíc eur.
OZNAČOVANIE. O tom, ako a kde budú alergény označovať, si rozhodujú stravovacie podniky samy. Najčastejšie používajú grafické znázornenie jednotlivých druhov alergizujúcich potravín v jedálnom lístku, prípadne v sólovej ponuke denného (týždenného) menu s vysvetlivkami na konci. Niekde to majú na špeciálnej výveske alebo na zreteľných ponukových paneloch. Reštaurácie rýchleho občerstvenia mávajú oznam o alergizujúcich potravinách zvyčajne na presklenej výveske na stene, na rozličných letákoch alebo na rube papierového prestierania na podnosoch. Alergény by mali byť označené plnými názvami aj s aktuálnymi nutričnými hodnotami.
Donášková služba musí upozorniť na alergizujúce potraviny na svojej internetovej stránke. Ak sa totiž strava objednáva internetom, musí tam mať spotrebiteľ relevantnú informáciu, aby neohrozil či nezhoršil svoj zdravotný stav. Na internetových stránkach zvyčajne bývajú aj detailnejšie informácie o lepku, sóji či laktóze. Lepok je bielkovina, ktorú obsahujú obilné zrná (pšenica, jačmeň, ovos, raž) a zvyčajne ju neznáša človek trpiaci celiakiou, špecifickým črevným ochorením, o ktorom vedeli už starí Rimania. Táto choroba má mnoho tvárí a je pliagou súčasnosti. Môže sa prejavovať kožnými vyrážkami, nevysvetliteľným chudnutím, niekedy zvýšenou lámavosťou kostí a ich rednutím, ale aj hnačkami, bolesťami brucha a málokrvnosťou.