Ľudia sa často stravujú v rôznych jedálňach, fastfoodoch, domácich či exotických reštauráciách a využívajú aj donáškovú službu. Mnohí sú však „čistí“ potravinoví alergici, niekedy majú aj iný druh alergie, alebo sú celiatikmi, ktorí majú mať bezlepkovú diétu, či pacienti s histamínovou intoleranciou. To im môže znepríjemniť kulinársky zážitok a výrazne poškodiť zdravie.
Takmer štyridsať percent populácie navštívi minimálne raz ročne ambulanciu alergiológa. Z tohto hrôzostrašného množstva je vysoký podiel takých, ktorí musia užívať v určitých obdobiach roka lieky umožňujúce aký-taký životný a pracovný komfort alebo normalizáciu zdravotného stavu. Preto reštaurácie a jedálne musia na viditeľnom mieste, najčastejšie na jedálnom lístku a v ponuke denného menu uviesť alergény, ktoré jedlá obsahujú. Spolu majú takto číselne označiť štrnásť položiek, ktoré uvádzame v tabuľke. Ich označením môžu konzumenti alergickí na niektoré potraviny či nápoje predísť nepriaznivým zdravotným reakciám rôzne závažnej intenzity. Informácie o výskyte potravinových alergénov v stravovacích zariadeniach kontrolujú pracovníci Úradu verejného zdravotníctva SR, ale asi neveľmi dôsledne. Vlaňajšia novembrová náhodná a nezávislá kontrola ukázala, že číselné kódy alergénov alebo iný zreteľný typ ich označenia sa v mnohých reštauráciách vôbec neobjavujú. A pritom im hrozí pokuta tisíc až dvestotisíc eur.
OZNAČOVANIE. O tom, ako a kde budú alergény označovať, si rozhodujú stravovacie podniky samy. Najčastejšie používajú grafické znázornenie jednotlivých druhov alergizujúcich potravín v jedálnom lístku, prípadne v sólovej ponuke denného (týždenného) menu s vysvetlivkami na konci. Niekde to majú na špeciálnej výveske alebo na zreteľných ponukových paneloch. Reštaurácie rýchleho občerstvenia mávajú oznam o alergizujúcich potravinách zvyčajne na presklenej výveske na stene, na rozličných letákoch alebo na rube papierového prestierania na podnosoch. Alergény by mali byť označené plnými názvami aj s aktuálnymi nutričnými hodnotami.