„Musím vám naozaj povedať, že ryžové rezance s mäsovo-zeleninovou zmesou a vašou vlastnou sójovou omáčkou mi chutili viac ako doma v Thajsku!“ Rachot kameňov, čo padol osadenstvu reštaurácie zo srdca, musel byť počuť až v Bangkoku. V tej chvíli sa zavŕšilo ročné úsilie reštaurácie Lemon Tree o získanie certifikátu Thai Select, ktorý udeľuje veľvyslanectvo vo Viedni.
KRÁĽOVSKÉ CHUTE. Hoci Peter Hruška (33) ako odborník na audit nikdy nerátal s gastronómiou, podobná myšlienka mu kdesi vnútri zrela. Manažér Lemon Tree raz brázdil internetom a natrafil na program veľvyslanectiev Thajského kráľovstva, známeho aj ako Siam. Má šíriť slávu gastronómie kráľa Pchúmipchóna Adundéta, zvaného Ráma IX., po celom svete a získalo ho doteraz 1 200 reštaurácii. Na Slovensku je však malý trh a etnickým kuchyniach sa veľmi nedarí. V Poľsku, Rakúsku i v Česku je po pätnásť thajských reštaurácií, v Maďarsku a na Ukrajine po štyri, na Slovensku okrem Lemon Tree žiadna.
„Tá úžasná pochvala sa týkala sójovej omáčky s badiánom a vanilkou, ktorú si pripravujeme sami,“ hovorí manažér thajskej reštaurácie a Spicy baru Branislav Benian. Podobne ako desiatky ďalších jedál. A potom môže prísť na rad nielen thajské obľúbené pivo singa, ale aj niektorý z koktailov. Možno Bangkok sour, do ktorého zhmotnil svoje cestovateľsko-gastronomické dojmy – rum, cukrovú trstinu, ananás a citrónovú trávu, ktorú Thajčania dávajú takmer do všetkých jedál.