Vo svete vína sú riadené degustácie stále populárne. Ostatné nápoje však v tomto smere zaostávajú. So zriedkavou výnimkou prišla spoločnosť Jan Becher – Pernod Ricard v podobe projektu Whiskies of the World. Fajnšmekrov v nej svetom nápoja džentlmenov sprevádza nestor českej barovej scény Alexander Mikšovic. Kategóriu írskej whisky zastupuje najpredávanejšia na svete – Jameson. Účastníci degustácie sa, napríklad, dozvedia, že jačmeň sa suší v uzatvorených peciach, aby nenapáchol dymom. Jednodruhové škótske malt whisky reprezentuje Glenlivet, uznávaný doma i za oceánom. S tajomstvom miešania viacdruhových whisky sa hostia oboznámia prostredníctvom Chivas Regal, namiešaného zo štyridsiatich jednodruhových whisky. Samozrejme, spolu s praktickými radami, ako vlastne nápoje degustovať – nekrúžiť nimi v pohári, lebo by prerazil pach liehu. Nesadať si k nim s plným žalúdkom. Ochutnávať najmenej tri vzorky, pripraviť si k nim studenú vodu a kúsky chleba. Najprv skúsiť čistý nápoj, potom riedený vodou jedna k jednej, aby chuť ešte lepšie vynikla. „Zvláštne uznanie odborníkov si získala Ballantine´s – dva razy za sebou sa stala najlepšou whisky sveta v kategórii bez udania veku zrenia,“ uvádza na scénu blendovanú skupinu A. Mikšovic. Keď vyzve účastníkov, aby si z piatich degustovaných vzoriek vybrali ktorúkoľvek a napili sa, tak po „belentajnke“ siahajú spravidla ženy. Podľa riaditeľa slovenskej vetvy spoločnosti Pernod Ricard Martina Pučalíka sú práve takéto poznatky pre výrobcov a dovozcov mimoriadne cenné. Nejde teda len o osvetu, ale aj o efektívnu spätnú väzbu. A vyvolanie zážitkovej gastronómie. Veď celkom inak chutí nápoj s príbehom... Hoci aj reprezentant piatej kategórie – americký bourbon Four Roses, ktorý sa vo svojom rodisku predáva len dve desaťročia. Dovtedy ho iba exportovali. Mimochodom, riadená degustácia ukazuje, že nielen vinári používajú vzletné popisy. Pri spomínanej ostatnej vzorke whisky sa vraví o vôni mäty, citrusov a dreva, vyváženej chuti medu a jemných druhov korenia, strednom tele a stredne dlhom závere, zo začiatku mäkkom, neskôr ostrejšom.
