Ľuboš Rácz (41) riadil vlastný bar Paladium v Nitre a neskôr Paparazzi v Bratislave, v súčasnosti vedie spoločnosť Barkultur. Získal titul Barman roka 2008.
Začnime pri barových súťažiach. Dnes panuje celkom iný trend – nejde iba o namiešanie drinku, ale celkové vystúpenie za barpultom, servis, komunikáciu. Či sa na hosťa usmejem, pozriem do očí, čo viem povedať o nápojoch.
Týmto smerom sa totiž zmenil aj celkový pohľad na barmanské remeslo – nie stále nové nápoje či vyhadzovanie šejkrov do vzduchu, ale každodenná služba hosťovi. Len takto sa rodia barmanské legendy, za ktorými zákazník do baru prichádza. Na malom Slovensku už takéto osobnosti vyrastajú – Adam Bursík, Franky Benian v bratislavskom Lemon Tree, Tomáš Čambal v Paparazzi či Martin Hudák, Šaban Ristemovič v prešovskom Dublin Café. Mnohí úspešne pracujú vonku – Stan Vadrna či Erik Lörincz. A predsa táto špička nemá možnosť vstúpiť do Slovenskej barmanskej asociácie a zúčastňovať sa tak na medzinárodných súťažiach.