ESTÓNSKO pred dvadsiatimi rokmi prekvapilo minipivovarom v Sillamäe. Podľa nemeckej receptúry tam majiteľ kazašskej národnosti varí tmavý ležiak Sillamäe München. Odborníci vyzdvihujú jeho výraznú chuť, čistotu a jemnosť.
FÍNSKO sa do regionálnej gastronómie zapísalo aj pivami z najstaršieho škandinávskeho pivovaru Sinebrychoff (1819). Už štvrťstoročie sa v ňom pripravuje červenkastý Koff Jouluolut, ležiak zriedkavého viedenského typu (paradoxne sa vo Viedni nevarí).
MALTA je vďaka pivu Farson Lacto Traidtional Stout rajom dojčiacich matiek. Práve ony sú najvďačnejšou klientelou nízkoalkoholického, tmavého a málo chmeleného sladkého piva, obohateného o laktózu. Podľa odborníkov v ňom objavujú chuť čokolády, hrozienok, ďumbiera a zrejúceho jogurtu.