Akoby sa s kuchárskymi kurzami roztrhlo vrece. Základom i detailným fintám sa učia laici aj kuchári. Lenže vyznať sa v novinkách, s ktorými takmer denne prichádzajú na trh výrobcovia či dovozné spoločnosti, sa potrebujú zoznámiť aj manažéri a prevádzkari reštaurácií, školských a nemocničných stravovacích zariadení, bufetov, kaviarní. Polovica krajiny by musela byť dílermi, aby zvládli všetkým všetko vysvetliť a ukázať. Pred siedmimi rokmi si to uvedomili aj v spoločnosti Nowaco Slovakia v Novom Mesto nad Váhom a vymysleli pojazdný rýchlokurz. Vyzvali dve desiatky ďalších výrobcov, aby spolu vytvorili zaujímavú a inšpiratívnu prezentáciu. Odvtedy niekoľkokrát do roka zvolávajú majiteľov a manažérov stravovacích prevádzok regiónu do priestorov niektorého hotela, aby si pozreli prácu s mnohými produktmi. „Najslabší ohlas je vždy v Bratislave, tam nebýva o predstavovanie noviniek ani kurzy núdza, ale v menších mestečkách a predovšetkým na východe krajiny sú odberatelia za túto vzdelávaciu službu vďačnejší,“ hovorí vedúci predaja spoločnosti Nowaco Slovakia Milan Michalec. Čo je dôležité pri príprave espressa (hostí podujatia to učil majster barista Slovenska Stanislav Cibuľa), ako premeniť mrazené koláče na čerstvé ako z pece starej mamy, ako posudzovať kvalitu convenient a dodať mu svojský kuchársky šmrnc, ale aj ako zladiť a poskladať prestieranie z netkaných textílií... To sú zručnosti a poznatky, ktoré sa bez predvedenia naučiť nedajú. V ostatnom čase spolupracovalo Nowaco-tour so šéfkuchárom Martinom Kovarským a neskôr členom Gourmet klubu Petrom Kulhánym. Ukážky, ako svetové trendy dostať na denný tanier, môžu takto vidieť aj ľudia z gastronómie najzapadnutejšieho kúta Slovenska.
