Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Pojazdný kurz gastronómie

Akoby sa s kuchárskymi kurzami roztrhlo vrece. Základom i detailným fintám sa učia laici aj kuchári. Lenže vyznať sa v novinkách, s ktorými takmer denne prichádzajú na trh výrobcovia či dovozné spoločnosti, sa potrebujú zoznámiť aj manažéri a prevádzkari reštaurácií, školských a nemocničných stravovacích zariadení, bufetov, kaviarní. Polovica krajiny by musela byť dílermi, aby zvládli všetkým všetko vysvetliť a ukázať. Pred siedmimi rokmi si to uvedomili aj v spoločnosti Nowaco Slovakia v Novom Mesto nad Váhom a vymysleli pojazdný rýchlokurz. Vyzvali dve desiatky ďalších výrobcov, aby spolu vytvorili zaujímavú a inšpiratívnu prezentáciu. Odvtedy niekoľkokrát do roka zvolávajú majiteľov a manažérov stravovacích prevádzok regiónu do priestorov niektorého hotela, aby si pozreli prácu s mnohými produktmi. „Najslabší ohlas je vždy v Bratislave, tam nebýva o predstavovanie noviniek ani kurzy núdza, ale v menších mestečkách a predovšetkým na východe krajiny sú odberatelia za túto vzdelávaciu službu vďačnejší,“ hovorí vedúci predaja spoločnosti Nowaco Slovakia Milan Michalec. Čo je dôležité pri príprave espressa (hostí podujatia to učil majster barista Slovenska Stanislav Cibuľa), ako premeniť mrazené koláče na čerstvé ako z pece starej mamy, ako posudzovať kvalitu convenient a dodať mu svojský kuchársky šmrnc, ale aj ako zladiť a poskladať prestieranie z netkaných textílií... To sú zručnosti a poznatky, ktoré sa bez predvedenia naučiť nedajú. V ostatnom čase spolupracovalo Nowaco-tour so šéfkuchárom Martinom Kovarským a neskôr členom Gourmet klubu Petrom Kulhánym. Ukážky, ako svetové trendy dostať na denný tanier, môžu takto vidieť aj ľudia z gastronómie najzapadnutejšieho kúta Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4K2S na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4K2S na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hudbou proti holorubom.
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 15 928
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 033
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 933
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 350
  5. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 331
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 247
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 283
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 939
  9. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 5 785
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 772
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marek Hamšík a Ondrej Duda v zápase Slovensko - Poľsko na EURO 2020.

Zápas skupiny E sledujeme online.


Sportnet 10 h
Veci verejné Ivana Mikloša.

Spájajte sily so všetkými, ktorým v princípe ide o slobodu a solidaritu.


9 h
Lekár Pavel Malovič (je v strede).

Ako vyzerá práca dopingového komisára na ME vo futbale?


Pavol Spál 3 h

Minulý mesiac konečne prestal byť covid najčastejšou príčinou predčasných úmrtí na Slovensku.


Neprehliadnite tiež

Od občianskeho v mobile nás delí pár mesiacov. Možno.


19 h
Identitu hackerov sa väčšinou odhaliť nepodarí.

NBÚ vlani zaevidoval stovky útokov.


20 h
Šéfkuchár Michal Konrád. Jeden z trojice zakladateľov značky Bao Brothers.

Ľudia chcú ochutnávať nové veci


18. máj
Spolumajiteľ spoločnosti Compass Slovakia Zoltán Berghauer

Rozširujú výrobu aj na Slovensku.


11. jún