Tequila je mexický národný nápoj aj mesto, botanický druh Tequilana (Weber azul) zasa modrá agáva. Nápoj z neho zvaný pulque pila kedysi aj aztécka šľachta. Ale až keď tam Španieli priviezli destiláciu, vyrobil v roku 1600 Don Pedro Tagle prvú skutočnú tequilu. Rozrezané plody kvasia v rúre s parou a po ochladení prechádza dvojnásobnou destiláciou výsledná takzvaná medová voda. Nápoj sa ihneď plní do fliaš s etiketou Silver. Pridaním karamelu vzniká joven apocado a jednoročný nápoj z dubových sudov sa označuje reposado. Ešte vyššiu kvalitu má anejo.
Tequila sa vyrába z aspoň 51-percentnej modrej agávy (stopercentnú nájdete ako super premium). Na nápoj zvaný mezcal stačia niektoré z 250 iných druhov agávy. Podľa Stana Vadrnu, jedného z našich najznámejších bartendrov, nemusí byť mezcal horší, aj keď sa vo všeobecnosti za taký považuje. Je skrátka iný. Podávanie so soľou a citrónovou šťavou sa v skutočnosti používa iba pri menej dobrej liehovine. Vraví sa jej vtedy tequila crudo a odporúča sa po ťažkých jedlách. Iný obľúbený spôsob sa zakladá servírovaní s pomarančom a škoricou. Presne tak to bartendri odporúčajú pri Olmece Reposado, ocenenej expertmi z Beverage Testing Institute – Best Tequila Gols 2003. Náročnejšie jazýčky si ešte viac cenia Olmecu Tezón, vyrobenú tradičným procesom tahona. Vtedy dostáva každá fľaša – mimochodom ručne vyrobená – svoje unikátne číslo. Pri najcenenejšej anejo zrie nápoj v sudoch vyše poldruha roka.