Tovaroznalci vravia, že steak z tuniaka má rovnakú štruktúru ako hovädzí, ale je oveľa jemnejší a mäso sa na tanieri doslova rozpadá. V krajinách výlovu prekvapí predaj na ulici – obrovský tuniak je na drevenom stole a predávajúci odkrajuje čerstvé rezne. V našich hygienou posadnutých končinách by to nešlo. Aby sa veľká ryba mohla porciovať a predávať, muselo Metro/Makro získať – zatiaľ ako jediný tunajší reťazec – stále obnovovaný certifikát kvality IFS Cash & Carry/Whosale s 270 požiadavkami. Pri rybách ide aj o takú drobnosť, ako sú modré rukavice predavača. Keby sa totiž kúsok plastu odtrhol, tak sa v drvenom ľade okolo ryby ľahko nájde.
Hovoriť o tom s odberateľmi z ho-re-ca brandže a zároveň im viac predstaviť prácu s rybami na pulte i v kuchyni dostalo za úlohu podujatie s názvom Big Fish Day. Putovalo po všetkých prevádzkach v Česku i na Slovensku, aj keď tuniak žltoplutvý z Maldív bol vždy iný. V Ivanke pri Dunaji, o deň neskôr v Nitre a Žiline a napokon aj v Košiciach, Zvolene a Devínskej Novej Vsi sa mäso tuniaka rozpredalo do reštaurácií a časť klienti zjedli vo forme tuniakového tataráku so šalátom z morských rias. Aj to je jedlo (spolu s carpacciom alebo obľúbenými sashimi), ktorým sa môže zlepšiť nepriaznivá bilancia Slovenska v konzumácii rýb. Zároveň je však prijateľnejšie než iná lahôdka – mliečie z tuniaka, na Sicílii zvané „latume“.
Teplokrvným tuniakovitým rybám patrí vo výžive najdôležitejšie miesto. Dobrú chuť napomáha tuk, výživári zase hodnotia vysoký obsah bielkovín, minerálov, selénu a najvyšší podiel omega-3 mastných kyselín zo všetkých rýb. V Japonsku považujú mastnú brušnú časť otoro za špičku, v Európe radšej menej tučné mäso okolo chrbtice.