Láskavec – sa používa naprieč zemeguľou a z jeho bezlepkovej múky sa pečú aj chleby, Mexičania ho pripravujú ako praženú kukuricu a zmiešavajú s medom. Afričania, Číňania a obyvatelia Karibiku zvyknú za hrsť červených byliek vsypať do polievok. V Indii sa pridáva do jedla bhádží – kúskov zeleniny obaľovaných v cestíčku.
Motar prímorský – prekvapí v prasklinách európskych skál. Angličania ho obľubovali v 17. storočí a dnes sa snažia kuchári o návrat, napríklad aj nakladaním do koreneného octu.
Portulaka zeleninová – rastie síce v Európe, Afrike i Južnej Ázii, do kuchyne sa však prepracovala len niekde. Predovšetkým francúzski kuchári hodnotia jej regionálnu chuť – podľa pôdy, v ktorej rastie. Do zdravého stravovania ju predurčuje vysoký obsah omega 3 mastných kyselín. V Mexiku ju servírujú s tvrdým syrom, inak sa používa aj v polievkach a omáčkach namiesto okry.