SME

Zdravé grilovanie

Nesprávne grilovanie lekári čoraz častejšie hodnotia ako rizikovú úpravu potravín, pretože pripálením hrozí nebezpečenstvo vzniku a konzumácie rakovinotvorných heterocyklických amínov (HCA). Pravdepodobnosť ich prítomnosti ovplyvňuje aj dĺžka a teplota tepelnej úpravy. Americké výskumy z ostatných desiatich rokov hovoria, že potieranie mäsa rozmarínovým extraktom ešte pred grilovaním dokáže zredukovať tvorbu HCA aj viac než o polovicu. Spôsobujú to antioxidačné zložky tejto zaujímavej byliny – kyselina rozmarínová, karnosol a kyselina karnosolová. Výťažok z rozmarínu nemá výraznú arómu, nuž pôvodnú chuť mäsa neovplyvní. Tento názor potvrdzujú aj iné výskumy, ktoré dokázali znižovanie tvorby HCA marinovaním (nakladaním do „pácu“) s určitými domácimi koreniacimi bylinami – bazalkou, mätou, tymianom, majoránom, oreganom alebo šalviou. Použiť sa dá aj petržlen a pažítka.

SkryťVypnúť reklamu

Dobre zvládnuté grilovanie je však aj jedným z najzdravších spôsobov prípravy jedla. Rozhodne víťazí nad vyprážaním alebo údením. Vyprážané mäso má napríklad o polovicu viacej tuku ako grilované. Na odstránenie rizika poškodenia zdravia pri grilovaní treba dodržiavať niektoré rady lekárov a odporúčania na správne postupy.

RAZ TÝŽDENNE. Jedlo grilované na drevenom uhlí by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň. Konzumácia potravy grilovanej na lávových kameňoch nie je problémom ani každý druhý deň. Keď- že škodlivé látky sa tvoria predovšetkým vo chvíli, keď je mäso priamo v plameni, najmä pri teplote nad 400 stupňov Celzia, grilovať treba na rošte umiestnenom najmenej 30 centimetrov nad horúcimi kúskami kvalitného dreveného uhlia. Nebezpečné splodiny vznikajú pri vysokej teplote aj rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva z grilovanej potraviny na rozpálené uhlie. Tieto polycyklické aromatické uhľovodíky, z ktorých sú niektoré rakovinotvorné, teplý vzduch vynáša hore na mäso a znečisťuje ho. Čím je viac tukové, tým horšie. Aj preto na grilovanie používajme radšej mäso bez tuku a odstraňujme z neho tučné okraje a z hydiny kožu. Nie je vhodné mäso počas grilovania polievať olejom – stačí ho počas prípravy ľahko potierať olivovým olejom.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4K9Q na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 17 997
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 999
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 963
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 923
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 392
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 212
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 971
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 827
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 838
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 504
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 032
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 547
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 807
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 418
  7. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 208
  8. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu 3 761
  1. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  2. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  3. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  4. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  5. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  6. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  7. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  8. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
SkryťZatvoriť reklamu