SME

Zdravé grilovanie

Nesprávne grilovanie lekári čoraz častejšie hodnotia ako rizikovú úpravu potravín, pretože pripálením hrozí nebezpečenstvo vzniku a konzumácie rakovinotvorných heterocyklických amínov (HCA). Pravdepodobnosť ich prítomnosti ovplyvňuje aj dĺžka a teplota tepelnej úpravy. Americké výskumy z ostatných desiatich rokov hovoria, že potieranie mäsa rozmarínovým extraktom ešte pred grilovaním dokáže zredukovať tvorbu HCA aj viac než o polovicu. Spôsobujú to antioxidačné zložky tejto zaujímavej byliny – kyselina rozmarínová, karnosol a kyselina karnosolová. Výťažok z rozmarínu nemá výraznú arómu, nuž pôvodnú chuť mäsa neovplyvní. Tento názor potvrdzujú aj iné výskumy, ktoré dokázali znižovanie tvorby HCA marinovaním (nakladaním do „pácu“) s určitými domácimi koreniacimi bylinami – bazalkou, mätou, tymianom, majoránom, oreganom alebo šalviou. Použiť sa dá aj petržlen a pažítka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Dobre zvládnuté grilovanie je však aj jedným z najzdravších spôsobov prípravy jedla. Rozhodne víťazí nad vyprážaním alebo údením. Vyprážané mäso má napríklad o polovicu viacej tuku ako grilované. Na odstránenie rizika poškodenia zdravia pri grilovaní treba dodržiavať niektoré rady lekárov a odporúčania na správne postupy.

RAZ TÝŽDENNE. Jedlo grilované na drevenom uhlí by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň. Konzumácia potravy grilovanej na lávových kameňoch nie je problémom ani každý druhý deň. Keď- že škodlivé látky sa tvoria predovšetkým vo chvíli, keď je mäso priamo v plameni, najmä pri teplote nad 400 stupňov Celzia, grilovať treba na rošte umiestnenom najmenej 30 centimetrov nad horúcimi kúskami kvalitného dreveného uhlia. Nebezpečné splodiny vznikajú pri vysokej teplote aj rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva z grilovanej potraviny na rozpálené uhlie. Tieto polycyklické aromatické uhľovodíky, z ktorých sú niektoré rakovinotvorné, teplý vzduch vynáša hore na mäso a znečisťuje ho. Čím je viac tukové, tým horšie. Aj preto na grilovanie používajme radšej mäso bez tuku a odstraňujme z neho tučné okraje a z hydiny kožu. Nie je vhodné mäso počas grilovania polievať olejom – stačí ho počas prípravy ľahko potierať olivovým olejom.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C4K9Q na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  3. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 774
  2. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 606
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 429
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 071
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 739
  6. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 078
  7. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 2 616
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 949
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Oznámil aj clá na dovoz nákladných vozidiel a autobusov do USA.


TASR
Sebastien Lecornu

Odôvodnila to rizikom, že vláda v budúcom roku výrazne nezníži svoj deficit.


SITA 3
Univerzita Komenského v Bratislave.

Rovnako majú aj lepšiu skúsenosť s investovaním.


TASR
Vizualizácia projektu Southbank.

Stavať sa má najmä v hlavnom meste.


13
  1. Marián Viskupič: Rozpočet 2026: Podvod roka, nie zákon roka
  2. INESS: Zdravotná starostlivosť v USA: Mýtus voľného trhu
  3. Juraj Jevin: Kde je minister financií?
  4. Teodor Dlužanský: Ako Fico suverénne konsoliduje?
  5. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú.
  6. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  7. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  8. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 24 590
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 528
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 064
  4. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 12 270
  5. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 473
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 173
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 7 511
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 253
  1. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  2. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  3. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  4. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  5. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  6. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  7. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  8. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
SkryťZatvoriť reklamu