„Jedlo je droga a nemyslím tým iba nezdravé jedlo. Akékoľvek jedlo. Ak sa pýtate, prečo som si týmto tvrdením taký istý, ešte ste nikdy skutočne nehladovali,“ hovorí s úsmevom Matúš Choma, manažér spoločnosti CBRE Slovensko. Dopredu tak odpovedá na otázku, ktorú od svojho okolia často počúva. Pozerá na hodinky a konštatuje, že práve mu odbila štyridsiata hodina bez jedla. Je krátko po deviatej hodine ráno a on si už stihol zacvičiť, vybaviť pracovné e-maily a prečítať ďalšiu kapitolu z rozčítanej knihy. Myseľ má hyperaktívnu a pred sebou iba pohár vody. Bez citrónu, bez cukru, bez všetkého. Inak by to nebola hladovka.
MILOVANÉ JEDLO. M. Choma je autorom dvoch mobilných aplikácií a to, že dokáže byť rovnako dobre analytický ako aj kreatívny, mu potvrdilo niekoľko psychologických testov. Veľkú časť profesionálnej kariéry ho mnohí považovali za analytického, logicky zmýšľajúceho a väčšinu času až necitlivého. Matúš sám priznáva, že sa citmi druhých ľudí priveľmi nezaoberal, povedal, čo treba urobiť, kedy to treba urobiť a zavrel dvere. Dnes by ste ešte stále tipovali, že pracuje ako programátor, ale od typického „tvrďasa“ má ďaleko. Svoju zmenu pripisuje aj hladovaniu.
Začiatky boli vraj ťažké. „Najmä keď si spomeniem, že som bol známy tým, že si nenechám ujsť žiadnu šancu, ako sa dobre najesť. Jedlo bolo mojím životom. Dokonca som za ním aj cestoval,“ hovorí Matúš. Potom dostal od mamy na Vianoce knihu, v ktorej našiel niekoľko návodov, ako si zlepšiť fyzické i mentálne zdravie. Tak začal hladovať. „Zo začiatku to bolo na pol dňa, od večera do obeda druhého dňa. Telo si potrebuje na hlad zvyknúť,“ vysvetľuje M. Choma. Nepopiera, že spočiatku ho trápili aj nepríjemné príznaky, ako sú bolesť hlavy, žalúdka či malátnosť. Po dvoch mesiacoch „tréningu“ s poldňovými hladovkami to prešlo. Odvtedy vníma iba pozitívne účinky. V súčasnosti si v týždni vyčlení vždy jeden až dva dni na hladovanie, teda prečisťovanie organizmu.