Najmä ak v nás pretrvávajú letné zvyklosti neviazaného pitia i stravovania a sme náchylní na sezónne ochorenia, musíme si zlepšiť trávenie a obranyschopnosť. Veľkú úlohu hrá rastlinná potrava. Obsahuje látky úplne stráviteľné, ale aj látky kompletne alebo čiastočne nestráviteľné. Takmer nestráviteľnou zložkou stravy je vláknina.
PREČO VLÁKNINA? Pre očistu organizmu je nevyhnutná. Podporuje činnosť tráviacej trubice a plní ochrannú i detoxikačnú úlohu. Pretože viaže škodlivé časti potravy, zabraňuje, aby sa vstrebávali. Vláknina viaže vodu, preto zväčšuje objem potravy. Väčšie naplnenie žalúdka vedie k skoršiemu pocitu sýtosti a prerušeniu ďalšieho príjmu potravy. Vláknina je preto dôležitá v predchádzaní nadváhy a zbytočného prejedania. Zväčšená náplň tráviacej trubice je zas podnetom na aktívnejšie trávenie, čo zabraňuje zápche.
Vláknina je schopná absorbovať škodlivé olovo, ortuť či kadmium, ktoré neekologická strava nezriedka obsahuje, i ďalšie látky, najmä cholesterol a žlčové kyseliny. Obmedzuje teda ich vstrebávanie. Znižovanie hladiny cholesterolu má priaznivý vplyv v prevencii aterosklerózy a iných civilizačných ochorení. Väzba žlčových kyselín na vlákninu a ich rýchle odstraňovanie z tela bráni, aby z kyselín vznikali vplyvom črevných baktérií látky dráždiace sliznicu hrubého čreva. To by mohlo vyvolať na stene sliznice vakovité vydutiny – divertikuly a neskoršie rakovinové bujnenie. Nepriaznivý účinok sa zvlášť prejavuje, ak v hrubom čreve zotrvávajú zvyšky potravy dlhší čas – teda pri nepravidelnej stolici a zápche. Vláknina sa uplatňuje aj v prevencii paradentózy, žalúdočného a dvanástnikového vredu (nezvyšuje kyslosť žalúdočnej šťavy), žlčových kameňov a zápalov žíl na nohách.