Nemusíte si nechať naservírovať to, čo je v ponuke, a tak, ako je to v ponuke napísané. Práve v správnom výbere a kombinácii stravy to väzí, tvrdí tréner výživy Dušan Plichta.
Výživový poradca, lektor varenia a expert na kávu v jednom nedá na dobré jedlo dopustiť. Odmalička ho to ťahalo do kuchyne, kde vymýšľal možné i nemožné kombinácie a pokúšal sa kopírovať svetovo uznávaného šéfkuchára Jamieho Olivera. Vďaka pôsobeniu v tanečnom súbore Lúčnica Dušan Plichta precestoval takmer polovicu sveta a v každej krajine si dal na stôl priniesť národnú špecialitu. Obzeral, chutnal, testoval a následne v pohodlí domácej kuchyne experimentoval. Pred maturitou sa dostal k záznamu Jamieho prednášky z konferencie TEDx a získal celkom nový pohľad na varenie. „Pochopil som, že to nie je len o varení, ale že skutočná hodnota, ktorú môže odovzdať, je viesť ľudí ku kvalitnej a zdravej strave,“ spomína Dušan.
AUSTRÁLSKE CHÚŤKY. Po tomto zážitku strávil rok v Austrálii. Po Melbourne, ktoré je považované za jedno z gastronomických centier sveta, chodil s otvorenými očami a nasával všetko naokolo. Pýtal sa ľudí na uliciach, farmárov, ktorí predávali pri stánkoch, aj majiteľov reštaurácií na všetko to, čo v rodnej krajine nemohol nikde nájsť. Na vlastnej koži zažil, že čím kvalitnejšie jedlo človek zje, tým spokojnejšie či vitálnejšie sa cíti. „Nejde ani o obmedzovanie, ale o správne voľby a disciplínu,“ vysvetľuje v skratke.