K najobľúbenejšej slovenskej zelenine patrila vždy kapusta – čerstvá, nakladaná, kyslá. Je najstaršia kultivovaná zelenina na Zemi, pestuje sa už vyše štyritisíc rokov a jej pravlasťou je pobrežie západného Stredomoria a Atlantiku.
Starí Egypťania pripisovali kapuste božskú moc a kládli ju na oltáre. Hovorí o nej už grécka mytológia a podrobnejšie literatúra Rimanov. Gréci ju zo začiatku využívali len ako liečivú rastlinu, ktorá posilňovala telo, odolnosť proti chorobám, bránila vzniku vredov a vraj aj morovej nákaze.
Rímsky spisovateľ Plínius starší referuje, že kapusta pre vysoký obsah horčičného oleja chutila mimoriadne horkasto, preto ju odporúčali pijanom vína nielen na zmiernenie opitosti, ale nasledujúci deň aj proti opici. Má aj veľa vitamínov C a B, „vitamínu“ U, karoténu, kyselín obsahujúcich síru, ktoré pôsobia antibioticky a minerálov, najmä draslíka. Šťava z kyslej alebo surovej kapusty pôsobí na črevnú mikroflóru a je optimálnym probiotikom. Nezanedbateľný je aj vysoký obsah vlákniny.