Ryba sa konzumuje akosi zo zvyku či tradície, alebo jednoducho, že na stole musí byť. Pritom však ide o jeden z najvýznamnejších kresťanských symbolov, ktorý v sebe nesie isté vzácne posolstvo.
Symbol ryby býva nalepený na zadnej časti niektorých áut, čím sa ticho dáva na známosť, že za volantom sedí kresťan. Názov ryba je z gréckeho ichthys a ide o skratku pre Iesus Christos Theu Hyos Soter. V tajnom jazyku veriacich tento zhluk písmen znamenal Ježiš Kristus, Boží syn, spasiteľ. Ryba sa objavuje v Biblii aj ako symbol hojnosti, s poukázaním na chvíľu, keď Ježiš rozmnožil ryby a chlieb, aby nasýtil hladných, ktorí počúvali jeho učenie.
Rybie mäso patrí medzi desať najzdravších potravín na svete. Je ľahko stráviteľné, obsahuje vitamíny A a D, vápnik, horčík, fosfor, draslík. Morské druhy majú navyše viacej jódu a nenasýtených mastných kyselín omega 3, ktoré prospievajú srdcu a cievam, mozgu a nervom. Zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov aj nechtov, pomáhajú pri zápalových ochoreniach kĺbov. Pri výbere rýb sa nemožno pomýliť, až také veľké rozdiely medzi jednotlivými druhmi nie sú. Chuť rybaciny zvýrazní bazalka, tymian, estragón, šalvia a kôpor. Citrónová šťava odstraňuje pach rybaciny, mäso sa aj zjemňuje a stáva sa krehkejším.