Kto by si nevychutnal šálku dobrej kávy? Ponúknu vám ju kamkoľvek prídete. Niekde chutí lepšie, inde horšie, ale zväčša ujde. A pokiaľ je podávaná s mliekom a cukrom, chutí vcelku dobre, aj keď je stará či dokonca už plesnivá. Experti na kávu sa zhodujú, že káva, ktorá sa zvyčajne na Slovensku podáva, má od tej naozaj kvalitnej na míle ďaleko.
Len sedem až osem percent svetovej produkcie kávy patrí medzi top kvalitu. A tá sa na Slovensku hľadá skutočne ťažko. Expert na kávu Michal Šturc v spolupráci s redakciou odborného magazínu HoReCa navštívil dve kaviarne, ktoré získali prvenstvo v dvoch ročníkoch súťaže o najlepšiu kaviareň hlavného mesta. A namiesto pochvaly hovorí: „Hanbil by som sa tam pozvať obchodných partnerov z Rakúska alebo Talianska.“ Aj keď je na Slovensku v posledných rokoch vidieť vo svete kávy zlepšenie, podľa M. Šturca je tu trh stále presýtený druho- až treťotriednymi kávami. Podobne je na tom aj príprava tohto nápoja v kaviarňach, hoteloch či reštauráciách. Ako hovorí, často ho majú na starosti neinformovaní baristi a manažéri prekvapujú stanoviskom, že predsa kúpili drahý a kvalitný kávovar. To, že mu v päťhviezdičkovom hoteli naliali kávu do rovnakej reklamnej šálky ako na hocijakej čerpacej stanici, radšej nekomentuje.
Aby však nehádzal všetkých do jedného vreca, dodáva, že aj u nás sa nájdu kaviarne, reštaurácie i hotely s profesionálnym prístupom a záujmom o skutočne kvalitnú kávu. „Možno sa to zdá jednoduché, ale nie je. Odborník u mňa nie je ten, kto si prečítal dve knihy o káve a navštívil párkrát Taliansko či Rakúsko. To v súčasnosti nestačí. Pri káve platí, že raz vidieť je viac, ako stokrát čítať,“ hovorí M. Šturc z vlastnej skúsenosti. Aby sa odvážil kávu vôbec predávať, potreboval ju najskôr spoznať.