Príbeh štrúdle vyzerá ako dobre zamotané klbko. Prísť mu na koreň chce trpezlivé odvíjanie. Dnes patrí na Slovensku k najpopulárnejším a v domácich reštauráciách najčastejšie ponúkaným dezertom.
To prekvapí zahraničného gurmána, zvyknutého na koláč z tenulinkého cesta z rakúskej‚ maďarskej prípadne slovinskej kuchyne. Ale vysvetlenie je celkom jednoduché – na niektorej cisárskej hostine ho ochutnali desiatky sedmohradských kniežat. A tak sa recept dostal do všetkých kútov rakúsko-uhorskej monarchie.
Na Slovensku ho do slovníka prebrali ako štrúdľu, v Česku sa udomácnil štrúdl, do Maďarska prišiel ako réteš, v Chorvátsku zachutila štrudla, v Slovinsku strudelj a v Rumunsku ştrudel. Názov pochádza zo starej nemčiny a označuje vír. Aspoň tak o ňom vraví prvý dochovaný recept z roku 1696.