Štvrtok, 4. jún, 2020 | Meniny má LenkaKrížovkyKrížovky

Grilujme zdravo aj počas letného finále

Hoci grilovanie lekári hodnotia pre nebezpečenstvo vzniku a konzumácie rakovinotvorných látok ako rizikovú úpravu potravín, táto stravovacia zábava je čoraz obľúbenejšia. Od jari do jesene. Grilovania sa len tak ľahko nevzdáme. Tak si aspoň dajme pozor na to, čo, kedy a ako.

Grilované jedlo by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň a rozhodne nie vo veľkom množstve. Škodlivé látky sa tvoria najmä vtedy, keď je mäso priamo v plameni, najmä pri teplote nad 400 stupňov Celzia.

Preto sa odporúča grilovať na rošte umiestnenom najmenej tridsať centimetrov nad horúcimi kúskami kvalitného dreveného uhlia, ktoré nehoria. Nebezpečné spaliny vznikajú pri horení nesprávneho dreva, preto na rozkúrenie treba druhy, ktoré nie sú plné živice a smoly. Nevhodná je napríklad borovica.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu

CHUDÉ, S BYLINKAMI. Nebezpečné splodiny vznikajú pri vysokej teplote aj rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva na rozpálené uhlie. Niektoré z polycyklických aromatických uhľovodíkov sú rakovinotvorné a teplý vzduch ich vynáša späť hore na mäso, znečisťuje ho a kazí chuť.

Čím je mäso tučnejšie, tým horšie. Na gril by sa nemalo dávať marinované mäso či údeniny naložené do rozličných kupovaných instantných zmesí, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli. Z nich sa totiž pri vysokých teplotách v mäse tvoria nepríjemné heterocyklické amíny (HCA), ktoré majú tiež istý rakovinotvorný potenciál.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P5T na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4P5T na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy od psychologičky
  2. Stomatologická starostlivosť verzus koronavírus
  3. Žena zažila prekvapenie. V banke od nej nechceli vziať peniaze
  4. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  5. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  6. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  7. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  8. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  9. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  10. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  1. Žena zažila prekvapenie. V banke od nej nechceli vziať peniaze
  2. Stomatologická starostlivosť verzus koronavírus
  3. Koronakríza zasiahla peňaženky Slovákov
  4. Členovia ASINS vrátili za rok 2019 do ekonomiky 113 mil. Eur
  5. Ako aktualizovať autonavigáciu Mio?
  6. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  7. Ružinovská poliklinika otvorila unikátne oddelenie
  8. Päť užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  9. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  10. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 29 212
  2. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 20 190
  3. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami 15 707
  4. Žena zažila prekvapenie. V banke od nej nechceli vziať peniaze 13 007
  5. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 11 413
  6. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 11 022
  7. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 9 841
  8. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 455
  9. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 9 365
  10. Ako vytriediť Mekáč doma? 8 956
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Za kaštieľom pre Fica sa ukazuje aj Brhel

Skutočný vlastník budovy nie je známy.

Predseda Smeru Robert Fico v stredu na videu povedal, že kaštieľ vo Vinosadoch mu dopriali známi.
Eskorta privádza bývalého obchodného riaditeľa Lesov SR do budovy Špecializovaného trestného súdu.

Koronavírus: Pribudol jeden nakazený, hranice medzi Slovenskom a Českom sú otvorené (minúta po minúte)

Slovensko eviduje spolu 1526 nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 1376 ľudí.

Zasadnutie vlády.

Slovensko obnovuje medzinárodnú dopravu do Česka

O leteckej doprave rozhodne v pondelok konzílium epidemiológov.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Dobré ráno

Dobré ráno: Zákaz predaja v nedeľu uškodí hlavne obchodným centrám

V parlamente sú dva poslanecké návrhy o zákaze nedeľného predaja.

Prieskum: Nedeľný predaj rozdelil Slovensko na polovicu

Cez víkend ľudia nakupujú najmä potraviny.