Utorok, 31. marec, 2020 | Meniny má Benjamín

Grilujme zdravo aj počas letného finále

Hoci grilovanie lekári hodnotia pre nebezpečenstvo vzniku a konzumácie rakovinotvorných látok ako rizikovú úpravu potravín, táto stravovacia zábava je čoraz obľúbenejšia. Od jari do jesene. Grilovania sa len tak ľahko nevzdáme. Tak si aspoň dajme pozor na to, čo, kedy a ako.

Grilované jedlo by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň a rozhodne nie vo veľkom množstve. Škodlivé látky sa tvoria najmä vtedy, keď je mäso priamo v plameni, najmä pri teplote nad 400 stupňov Celzia.

Preto sa odporúča grilovať na rošte umiestnenom najmenej tridsať centimetrov nad horúcimi kúskami kvalitného dreveného uhlia, ktoré nehoria. Nebezpečné spaliny vznikajú pri horení nesprávneho dreva, preto na rozkúrenie treba druhy, ktoré nie sú plné živice a smoly. Nevhodná je napríklad borovica.

Článok pokračuje pod video reklamou

CHUDÉ, S BYLINKAMI. Nebezpečné splodiny vznikajú pri vysokej teplote aj rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva na rozpálené uhlie. Niektoré z polycyklických aromatických uhľovodíkov sú rakovinotvorné a teplý vzduch ich vynáša späť hore na mäso, znečisťuje ho a kazí chuť.

Čím je mäso tučnejšie, tým horšie. Na gril by sa nemalo dávať marinované mäso či údeniny naložené do rozličných kupovaných instantných zmesí, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli. Z nich sa totiž pri vysokých teplotách v mäse tvoria nepríjemné heterocyklické amíny (HCA), ktoré majú tiež istý rakovinotvorný potenciál.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P5T na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4P5T na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  2. Upracte si v právnych záležitostiach, advokáti poradia zadarmo
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  4. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  6. Bude dobre!
  7. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  8. "Škoda riskovať!"
  9. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  2. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  3. Bude dobre!
  4. V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí
  5. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  6. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  7. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  8. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  9. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  10. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 42 307
  2. "Škoda riskovať!" 16 169
  3. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 12 668
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 11 948
  5. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 11 784
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 552
  7. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 241
  8. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 10 073
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 9 414
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 8 768

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Zavreté divadlá, koncerty, galérie. Ako prežijú umelci

Kultúra sa zastavila, umelci vymýšľajú náhradu.

Podcast Dobré Ráno.
Mapa pacientov, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19.

Majiteľ Decodomu: Opatrenia sú čajové. Musíme hromadne prepúšťať (rozhovor)

Nábytkárska firma ohlásila prepustenie až 903 zamestnancov.

Vladimír Šrámek.

Neprehliadnite tiež

Majiteľ Decodomu: Opatrenia sú čajové. Musíme hromadne prepúšťať (rozhovor)

Nábytkárska firma ohlásila prepustenie až 903 zamestnancov.

Ostáva posledný deň na priznanie daní: Čo treba robiť?

Formálne sa pre koronavírus lehota neposunula.

Világi: Štát by mal teraz podporiť všetkých. Nemáme čas

Slovenská rafinéria musí riešiť viacero problémov.