Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Päťdesiat odtieňov polotovaru v kuchyni

Patríte k nim tiež? „Tie pirohy sú z prášku, zmrazené alebo ich pripravujete v kuchyni?“ pýtajú sa stravovací nedôverčivci, hneď ako vkročia do reštaurácie. Už myšlienka, že by sa jedlo čo len stretlo s polotovarom, ich odrádza. Aj keby to na jeho chuti napokon vôbec nevedeli rozoznať.

Polotovarov‚ ktoré sú v gastronomickom biznise známe ako convenience food (pohodlné potraviny)‚ sa niekedy stránime viac než prídavných látok v potravinách. V oboch prípadoch hádžeme všetko do jedného vreca‚ hoci nie je éčko ako éčko a rovnako nie je polotovar ako polotovar. Vyhlasujeme, že ani jedno do dobrej kuchyne nepatrí. Spotreba polotovarov i éčok je pritom vysoká. Stačí sa pozrieť, ako ich výrobcovia a distribútori ekonomicky prekvitajú.

SkryťVypnúť reklamu

ZAČNEME OD UDICE? Hosť by tomu povedal polotovar, profesionál hovorí o „konveniens“. Ten prvý má na mysli polodohotovené porcie i prípravky, z ktorých sa jedlo vyčaruje ako šibnutím čarovného prútika. Ten druhý ale vie, že hranice sú pružné. Anglický výraz „convenience“ sa prekladá ako pohodlie či vymoženosť. Convenience food znamená mrazené, konzervované a dehydrované potraviny a potraviny na rýchlu úpravu. Je to omáčka v prášku, ale aj konzervované ošúpané paradajky, bez ktorých si taliansku kuchyňu nevieme ani predstaviť. Poctivé mrazené lístkové cesto i rybie prsty. Bujónová kocka aj očistené zemiaky v desaťkilovom vreci.

„Nechcel by som, aby sa convenience z kuchyne celkom vytratilo. Znamenalo by to návrat zbytočnej ne- efektívnej driny. Keď sme kedysi potrebovali pár porcií kačaciny, museli sme si hydinu najprv ošklbať, vypitvať a naporciovať. Alebo načistiť za vagón zeleniny, samozrejme, s veľkými stratami na hmotnosti‚“ nechal sa počuť odborný poradca filmu Obsluhoval jsem anglického krále, odborník na gastronómiu a pedagóg Václav Šmíd. Ako však dodal, príprava jedla by už ďalej mala pokračovať v kuchárovej ručnej réžii.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P9E na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4P9E na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Keď ekológia spája
  2. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  3. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  7. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 806
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 760
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 970
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 351
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 287
  6. Od Česka až po Jadran 3 968
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 149
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 119
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 820
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 200
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Logo podcastu Dobré ráno.

Za kyberšikanu hrozí až šesť rokov za mrežami.


a 1 ďalší 51m
Matúš Burčík

Dohody policajtov s kriminálnikmi nie sú novinkou.


4 h

Zaujímajte sa, nerobte sa zaujímavými.


a 1 ďalší 11 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Analýza INDEXU ukázala, že výber je obmedzený, ceny rastú.


26. júl
Zakladatelia firmy Boataround Pavel Přibiš a Jana Escher

Boataround má v ponuke 16-tisíc lodí.


1. júl
Developer Peter Valach.

Majetky VAV investu boli rozsiahle.


25. júl