Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Päťdesiat odtieňov polotovaru v kuchyni

Patríte k nim tiež? „Tie pirohy sú z prášku, zmrazené alebo ich pripravujete v kuchyni?“ pýtajú sa stravovací nedôverčivci, hneď ako vkročia do reštaurácie. Už myšlienka, že by sa jedlo čo len stretlo s polotovarom, ich odrádza. Aj keby to na jeho chuti napokon vôbec nevedeli rozoznať.

Polotovarov‚ ktoré sú v gastronomickom biznise známe ako convenience food (pohodlné potraviny)‚ sa niekedy stránime viac než prídavných látok v potravinách. V oboch prípadoch hádžeme všetko do jedného vreca‚ hoci nie je éčko ako éčko a rovnako nie je polotovar ako polotovar. Vyhlasujeme, že ani jedno do dobrej kuchyne nepatrí. Spotreba polotovarov i éčok je pritom vysoká. Stačí sa pozrieť, ako ich výrobcovia a distribútori ekonomicky prekvitajú.

ZAČNEME OD UDICE? Hosť by tomu povedal polotovar, profesionál hovorí o „konveniens“. Ten prvý má na mysli polodohotovené porcie i prípravky, z ktorých sa jedlo vyčaruje ako šibnutím čarovného prútika. Ten druhý ale vie, že hranice sú pružné. Anglický výraz „convenience“ sa prekladá ako pohodlie či vymoženosť. Convenience food znamená mrazené, konzervované a dehydrované potraviny a potraviny na rýchlu úpravu. Je to omáčka v prášku, ale aj konzervované ošúpané paradajky, bez ktorých si taliansku kuchyňu nevieme ani predstaviť. Poctivé mrazené lístkové cesto i rybie prsty. Bujónová kocka aj očistené zemiaky v desaťkilovom vreci.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Nechcel by som, aby sa convenience z kuchyne celkom vytratilo. Znamenalo by to návrat zbytočnej ne- efektívnej driny. Keď sme kedysi potrebovali pár porcií kačaciny, museli sme si hydinu najprv ošklbať, vypitvať a naporciovať. Alebo načistiť za vagón zeleniny, samozrejme, s veľkými stratami na hmotnosti‚“ nechal sa počuť odborný poradca filmu Obsluhoval jsem anglického krále, odborník na gastronómiu a pedagóg Václav Šmíd. Ako však dodal, príprava jedla by už ďalej mala pokračovať v kuchárovej ručnej réžii.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P9E na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4P9E na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  2. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  2. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  3. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  4. Slováci sú chlebovým národom
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  7. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  8. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  10. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 193
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 786
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 10 712
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 699
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 488
  6. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 10 015
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 598
  8. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 8 256
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 503
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 6 608

Hlavné správy zo Sme.sk

Cez čiaru: Bezmocní a bez dieťaťa, rozsudok nemá žiadnu hodnotu

Pozrite si najnovšiu časť investigatívnej relácie Cez čiaru.

Boj o dieťa
Pavol Rusko na súde.

Štát priznáva, že nevie, ako ďalej s konkurzom Bašternáka

Zákon je nejasný, úrad sa preto pýta ministerstva.

Ladislav Bašternák na súde.
CYNICKÁ OBLUDA

Matovič zachraňuje Smer

Keby Matovič neexistoval, museli by si ho Fico s Blahom vymyslieť. Včera to nebolo prvýkrát, čo im prišiel vhod.

Neprehliadnite tiež

Píše Branislav Benčat

Čoho sa Haščák bojí

Kontakt s Pentou môže byť čoraz rizikovejší.

Štát priznáva, že nevie, ako ďalej s konkurzom Bašternáka

Zákon je nejasný, úrad sa preto pýta ministerstva.