
Zdroj: Shutterstock.com
Včelí med je nielen významná i chutná dietetická potravina, sladidlo a dôležitý energetický zdroj. Napomáha lepšiu toleranciu alkoholických nápojov, rýchlejšie trávenie tukov a blahodarne pôsobí na črevnú pasáž. Má aj priaznivý účinok na imunologický systém a krvný obraz či antimikrobiálny efekt pri rôznych infekciách.
V regenerácii po fyzickej a psychickej záťaži alebo v rekonvalescencii po chorobách alebo úrazoch sa využíva v čistej forme i v kombinácii s inými včelími produktmi ako materská včelia kašička, propolis, či peľ, v jeho prípade však pozor na alergie.
Med významne zlepšuje svalovú činnosť pri pohybových aktivitách a je aj „pohotovostným“ preparátom s obsahom glukózy a fruktózy. Pri masívnej záťaži sa odporúča polievková lyžica čerstvého medu denne. Vyskúšaným nápojom je zmes pol druha litra citrónovej alebo pomarančovej šťavy, desať kávových lyžičiek nesladeného mlieka a 250 gramov medu, najlepšie kvetového.
Med pôsobí priaznivo aj proti nadmernej dráždivosti a vzrušeniu z predvianočnej nákupnej horúčky, pri koncoročnom prepracovaní a psychickej labilite, poruchách spánku, bolestiach hlavy i neurózach. Pozitívnym pôsobením na rozťažnosť ciev pomáha zvyšovať hodnoty krvného farbiva hemoglobínu a prispieva k lepšiemu prekrveniu kostrového, srdcového aj hladkého svalstva.
Jednoduché liečivo
Ako jednoduché liečivo môžeme med použiť pri zimných zápaloch horných dýchacích ciest. Podávame ho v čistom stave ako sladidlo alebo ráno a večer polievkovú lyžicu, deťom kávovú, v kombinácii s čerstvou trenou cibuľou alebo cesnakom. Veľmi účinné je žuvanie voskových „vrchnáčikov“, ktoré získavajú včelári pri stáčaní medu.
Med napomáha aj lepšiu toleranciu alkoholických nápojov, rýchlejšie trávenie tukov, najmä po vianočných diétnych chybách a blahodarne pôsobí na črevnú pasáž. Neodporúča sa kupovať med, na ktorom nie sú vyznačené údaje o trvanlivosti, druhu a dátume výroby pre možné riziko alergie a iných nežiaducich reakcií organizmu. Kryštalizácia medu nemusí byť prejav nižšej kvality. Napríklad repkové medy tuhnú už o niekoľko dní. Odstraňovanie kryštalizácie dlhším zohrievaním nad 45 stupňov med znehodnocuje.
Neodporúča sa kupovať med, na ktorom nie sú vyznačené údaje o trvanlivosti, druhu a dátume výroby pre riziko alergie a iných nežiaducich reakcií organizmuPri ľahších formách cukrovky podľa niektorých názorov možno používať malé množstvo medu, najlepšie agátového alebo z ovocných stromov. Treba to však rozhodne konzultovať s diabetológom.
Zdravie z prírody
Prevencia produktmi z bylín je čoraz populárnejšia a neraz zdravšia ako tabletky. Na noc namočíme hrsť sušených šípok do litra studenej vody, ráno pridáme škoricovú kôru, tri klinčeky, privedieme do varu, potom na miernom ohni varíme desať minút a odstavenú zmes lúhujeme desať minút. Precedíme, osladíme medom. Lúhované šípky možno v ten deň uvariť ešte dva razy. Tretí odvar je na zlepšenie imunity najlepší. Osladíme ho medom, pridáme citrón a štipku čili.
Z usušenej trvalky echinacey purpurovej možno pripraviť protivírusový čaj. Čajovú lyžičku sušiny sparíme v dvoch deci vody a lúhujeme päť minút. Osladíme medom.
Z izbovej rastlinky kalanchoy pár listov pokrájame, šťavu dáme do injekčnej striekačky a kvapkáme na nosovú sliznicu.

Zdroj: onionbomb.com
Nadprodukcii hlienov bráni červená cibuľa. Nakrájame ju na drobné kúsky, zmiešame s polievkovou lyžicou medu a necháme odstáť tri hodiny. Podávame tri razy denne dve kávové lyžičky.
Energetický čaj pripravíme z čajovej lyžičky zmesi sušených plodov bazy, čučoriedok, ríbezlí a černíc. Prelejeme dvoma decilitrami vriacej vody, lúhujeme desať minút, precedíme, osladíme medom.
Pomocník Propolis
Je to živicová látka podľa pôvodu a veku svetlo žltozelenej až tmavožltej farby a lahodnej aromatickej chuti. Tvorí ju zmes včelieho vosku, peľu, pegry (takzvaného včelieho chleba, čiže včelami preslineného a skvaseného peľu), výlučkov včelích žliaz, živice a ďalších prímesí.
Najvyššiu kvalitu má propolis nazbieraný v máji a júni. Dôležité je poznať jeho pôvod, pretože nie vždy je z ekologicky čistého prostredia. Včely totiž zbierajú do svojich produktov aj nežiaduce prímesi, častice tekutého asfaltu a tehlový prach.
Každé použitie propolisu by malo byť pod čiastočnou kontrolou lekára, odporúčajú sa skúšky na alergizujúce látky a citlivosť. Kvôli zvýšenému riziku krvácania zo slizníc tráviacej sústavy, pažeráka, žalúdka alebo čriev sa neodporúča užívať propolis vnútorne v podobe kvapiek či na inhaláciu.