Otázky bezpečnosti mikrovlnnej rúry smerujú najčastejšie k využívaniu žiarenia a podozreniu, či nepoškodzuje zdravie alebo negatívne neovplyvňuje zloženie potravín. Ale okrem mikrovlniek sú v domácnosti zdrojom mikrovlnného žiarenia aj rádiové a televízne vysielače, mobilné telefóny, v nemocniciach diagnostické prístroje využívajúce magnetickú rezonanciu. V porovnaní s týmito zdrojmi je dávka žiarenia z mikrovlnnej rúry relatívne zanedbateľná.
Dobré rady
- Používajte len nádoby a materiály označené ako vhodné do mikrovlnnej rúry, nie tégliky z margarínu ani plastové podnosy z reštaurácie či obchodu. Môžu sa totiž zdeformovať alebo roztopiť. Obaly jedál po použití vyhoďte. Sú len na jednorazové použitie.
- Skontrolujte etiketu na obale jedál. Ak tam nie sú inštrukcie na použitie v mikrovlnke, jedlo radšej preložte na tanier alebo do nádoby, o ktorej viete, že je na mikrovlnný ohrev vhodná.
- Ak jedlo v mikrovlnej rúre zakrývate, sú vhodné sklené či keramické veká, plastové fólie na tento účel, voskový či pergamenový papier alebo biele papierové obrúsky na takéto použitie.
- Plastové fólie vhodné do mikrovlnky by sa nemali dotýkať jedla. Pri ohrievaní sa odporúča minimálne dvaapolcentimetrová medzera medzi plastom a jedlom v rúre.
Zohrievanie jedla mikrovlnami objavili náhodne v roku 1940 a od roku 1952 sa začalo komerčne využívať. Prvá „mikrovlnka“ bola 180 centimetrov vysoká, mala hmotnosť vyše sto kilogramov a „žiarila“ podstatne viac ako dnešné. Od roku 1970 sa začalo uvažovať aj o možných negatívnych účinkoch na ľudské zdravie. Odborné analýzy rizík poškodenia ľudského organizmu mikrovlnným žiarením hovoria, že pri dodržaní zásad stanovených výrobcami mikrovlnných rúr a hygienických pravidiel sú minimálne. Žiarenie nemá vplyv ani na potraviny, ak sa dodrží návod na obsluhu a hygienické pravidlá.
POD KONTROLOU
Podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) je niekoľko dôkazov, že látky na výrobu určitých plastov môžu prechádzať do niektorých jedál. Úrad hodnotil hladiny prienikov týchto látok a zistil, že sú značne pod bezpečnou hranicou. Napriek tomu však FDA dôkladne preveruje materiály na výrobu plastov pre potravinárstvo vrátane vhodných na použitie v mikrovlnnej rúre. Patria do kategórie látok prichádzajúcich do kontaktu s potravinami a FDA ich musí uznať za bezpečne použiteľné skôr, ako sa dostanú na trh. To platí aj pre Európu.