Dokonca aj mliečne zuby, hoci dieťaťu s istotou raz vypadnú, majú nezastupiteľnú úlohu. Oplatí sa o ne starať, aby sa nemuseli vytrhnúť či opravovať. Predčasná strata mliečneho zuba znamená totiž riziko nosenia strojčeka. Hoci sú dnes v móde vyrovnávače s farebnými kamienkami, tak či tak sú nepohodlné a rušivé.
Už od narodenia dieťaťa treba preto dodržiavať hygienu ústnej dutiny, v ktorej sa môže namnožiť až 460 druhov rôznych baktérií. Niektoré majú aj pozitívnu úlohu – začínajú rozpúšťať stravu a pomáhajú ju spracúvať. Ale ak sa vo veľkom množstve usádzajú na nevyčistených zuboch a ďasnách, môžu pôsobiť deštruktívne.
“Kto si chce vybieliť chrup, musí sa nadlho vzdať „farbiacich“ potravín, aspoň pol roka nefajčiť a po kritickom jedle si umývať zuby
„
Malý, ale zásadný podiel na kvalite a farbe zubov má genetika. Zubné tkanivo má pod „obalovou“ sklovinou bielu, smotanovú či žltú farbu. Od hrúbky a pevnosti skloviny závisí, nakoľko presvitá.
Na farbu vplývajú aj niektoré lieky. Tetracyklínové antibiotiká môžu spôsobiť zožltnutie. Najvýraznejšie však belosť chrupu ničí červené víno, zelený čaj, čili papričky, káva, tabakové výrobky a niektoré bylinkové tinktúry. Pomerne agresívne tvoria povlaky a ukladajú pigmenty do skloviny.
Kto si chce vybieliť chrup, musí sa nadlho vzdať „farbiacich“ potravín, aspoň pol roka nefajčiť a po kritickom jedle si umývať zuby.