Nemecký výrobca klobás Wilke si nelámal hlavu s hygienou a predpismi. V jeho výrobkoch sa našla baktéria, ktorá spôsobuje listeriózu. Fabriku síce úrady v októbri zavreli, ale s konzumáciou produktov sa spájajú tri úmrtia a 37 ochorení.
Mäso zo závodu sa dostalo aj na Slovensko. Predávalo sa v obchodoch reťazca Metro, ktoré ho po prevalení kauzy stiahlo.

Nebol to ojedinelý prípad, keď sa výrobcovia potravín zahrávali so spotrebiteľmi. INDEX pripravil prehľad najväčších potravinových škandálov za posledné roky.
Posypová soľ
Pol roka trvalo novinárom poľskej televízie TVN24, aby zistili, ako sa mohla posypová soľ dostať do potravín. Napokon odhalili firmy, ktoré technickú soľ prebaľovali a predávali ako jedlú potravinárskym podnikom. Podvodníci takto podnikali od roku 1999 až do prepuknutia škandálu v roku 2012.
Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva vtedy upozorňovalo, že na našom trhu pochádza väčšina balenej kuchynskej soli z Rakúska. Možné riziko však predstavovali spracované potraviny. Poľské klobásy, údeniny, šunky, rybacie konzervy či chlieb a pečivo.