S tvárou opálenou od slnka si odpije z pohára vody a unavene priznáva, že práca vo vinohrade sa v zásade nikdy nekončí. "Robota si vás vždy nájde, nevyhnete sa jej. Môžete mať stroje, ale veľa ručnej práce vám stále ostane," vraví Milan Skovajsa.
V Pezinku a okolí patrí jeho vinič a z neho dorobené víno medzi to najlepšie, čo región Malých Karpát ponúka. Milan Skovajsa s rodinou obnovil vinársku tradíciu po starých rodičoch, keď im na začiatku 90. rokov v reštitúcii vrátili vinohrady v Pezinku a Limbachu.

Podniká s manželkou Silviou a do biznisu sa hlásia aj ich dva synovia. Starší syn študuje vinohradníctvo a vinárstvo na vysokej škole v Lednici na Morave, mladší je tretiak na vinárskej strednej škole.
Mnohí laici si vinohradníctvo a vinárstvo idealizujú predstavami o zbere hrozna pri západe Slnka či vysedávaním pri poháriku vína čerstvo nabratého z dreveného suda. Realita je podstatne drsnejšia.
V skratke, vinárstvo je prácne a rizikové podnikanie s relatívne nízkou maržou. Platí to aj vtedy, ak na súťažiach zbierate jednu medailu za druhou.
Na druhej strane tohto trhu sú obchodníci, ktorí hľadajú cestičky, ako na víne rýchlo a bezbolestne zbohatnúť. Aj preto sa na pultoch obchodných reťazcov stretávate, zjednodušene povedané, s fľašami za štyri eurá.
S vinárom Milanom Skovajsom sme sa zhovárali o tom, čo vinohradníctvo a produkcia vína z ekonomickej stránky stojí a čo vínam s lákavou cenovkou chýba.
Nástrahy z každej strany
Milan Skovajsa hovorí, že na výrobu vína využíva len vlastnoručne dopestované hrozno. Tvrdí, že nikdy by nekúpil ani kilogram "cudzieho", je to jeho životný princíp, ktorý nechce porušiť.
Hospodári približne na siedmich hektároch viníc a z vlastného hrozna každoročne vyrobí 40-tisíc fliaš, čo ho radí medzi malé butikové vinárstvo. Zameriava sa na tradičné slovenské odrody: veltlínske zelené, rizling vlašský, svätovavrinecké.
Hovorí, že amatérmi sú možno "opozerané", ale milovníci vína na ne stále nedajú dopustiť. No keďže zákazníci tlačia na širšiu ponuku, v portfóliu má aj svetové odrody ako pinot blanc, chardonnay, cabernet sauvignon a neronet.