Káva nie je len nápoj, ktorý ráno prebudí človeka. Už dlhé stáročia je každodenným rituálom a milovníci kávy to dobre poznajú. Nepijú ju ani tak pre jej povzbudivé účinky, ale skôr pre jej chuť, prípadne pocit, že počas pracovného dňa môžu na chvíľu vypnúť.
„Slováci sú milovníci mliečnych receptúr a pitiu kávy dávajú prednosť zväčša ráno pri raňajkách či dopoludnia počas práce,“ hovorí ambasádorka kávy v spoločnosti Nespresso Pavla MARKOVÁ.
Podľa akých parametrov rozpoznávate kvalitnú kávu?
Podľa viacerých parametrov. Jednak ide o pôvod – krajinu, pôdu a odrodu, ale tiež o metódu zberu a spracovania.
V prípade zrnkovej kávy môžete kvalitu kávy rozpoznať taktiež vizuálne, keď sú zrná celistvé, nepolámané a rovnomerne upražené. V prípade espressa sa od kvality odvíja dokonalá crema, teda pena.

Čo má vplyv na kvalitu kávy a ako by sa mala skladovať doma?
Na kvalitu kávy má vplyv každý krok na ceste od kávovníka po šálku kávy, ktorú držíte v ruke.
Na výsledok má vplyv aj zákazník tým, ako si kávu doma uskladní, prípadne pomelie a nakoniec pripraví. Pri skladovaní zrnkovej kávy je zásadné zamedziť prístupu vzduchu, svetla a vlhkosti.
Prečo by ľudia mali skúšať niečo iné ako espresso, napríklad ristretto alebo lungo, čiže variácie veľkosti káv?