Značku 9 Grams Coffee založil jeden z najväčších odborníkov na kávu na Slovensku. Marián „Mayo“ Galuška pritom praží kávové zrná v garáži. Rád si pred ňu vytiahne drevenú stoličku, pofajčieva na nej šúľané cigarety a dym zapíja vlastnou kávou.
V gastre sa pohybuje už dvadsať rokov. Začiatkom milénia si otvoril podnik v rodnej Žiline a odvtedy sa nezastavil. V Žiline stál za reštauráciou La Cultura a kaviarňami Grand Caffe a Food Station, ku ktorým pred piatimi rokmi pridal v Bratislave kaviareň Five Points.

No jeho káva sa podáva aj v ďalšej viac než stovke podnikov po celom Slovensku, napríklad v bratislavskom WCafé a Volavke. Medzi Mayových klientov patrí aj sieť kaviarní Foxford, ktorá je súčasťou kníhkupectiev Martinus.
„Poznám Michala Meška z Martinusu osobne a spoluprácu sme začali ešte v roku 2017. Jeho podmienkou bolo, aby káva bola konzistentná a dodávky stabilné,“ tvrdí pražiar.
Vraví, že známa kaviareň v kníhkupectve mu výrazne pomohla vo vybudovaní obchodného mena a zviditeľnila ho pred konkurenciou.
Spolupráca bola natoľko intenzívna, že pre Foxford v roku 2019 vytvoril špeciálnu svetlú kávovú zmes z arabík, ktorá mala byť koncipovaná, aby zachutila ľuďom s rôznymi preferenciami.
Začalo sa to ako bokovka
Káva sprevádzala Maya už v časoch, keď ešte neboli bežné hipsterské kaviarne a slovenská kávová kultúra bola na úrovni „nesky s mliekom“.