Máloktorý laik pri predstave kvalitného vína zablúdi v myšlienkach na Istriu. Práve tento polostrov je však domovom jednej z najkvalitnejších odrôd hrozna s typickou ovocno-kvetinovou vôňou a zlatožltou farbou.
Istrijskú malváziu, ktorú možno vo fľaši skladovať aj viac ako desať rokov, len na chorvátskej strane polostrova pestuje viac ako 130 producentov vína. Dohromady jej sadenice zaberajú tritisíc hektárov úrodnej vápencovo-hlinitej pôdy.
Vyše 25 hektárov viníc tejto špeciálnej odrody obhospodaruje v poradí už štvrtá generácia vinárskej rodiny Kozlovićovcov. Pestujú ich v hornatej oblasti Santa Lucia blízko mesta Buje, kde takmer neustále svieti slnko a je nízka vlhkosť.
„Aj preto sa nám takmer každý rok darí vyrobiť malváziu najvyššej kvality,“ tvrdí spolumajiteľka vinárstva Antonella Kozlović. Zhodou okolností práve v deň našej návštevy spolu s manželom Gianfrancom a zamestnancami rodinnej firmy oberá posledné, najsladšie a zároveň najkvalitnejšie strapce.
Z nich po deväťmesačnom zrení v dubových sudoch vznikne jedno z najraritnejších a najkvalitnejších vín v ponuke rodinného vinárstva Santa Lucia Malvazija po mojen.
Všetci rátali s tým, že oberačka potrvá do neskorej noci. „Nie vždy máme také skvelé podmienky a môžeme tie najlepšie strapce nechať na koreni o dva či tri týždne dlhšie ako zvyšok. Príroda je nevyspytateľná, niekedy sa dá zariskovať, inokedy musíme hrať na istotu,“ vysvetľuje Antonella.
Výsledok investície uvidia až po rokoch
Výrobe vína sa rodina venuje od roku 1904. Hoci na začiatku Gianfrancov prastarý otec Antonio Kozlović vlastnil len hektár viniča a malý dom v skale v údolí Valle Momjan neďaleko prameňa Argilla.