Konce firiem bývajú niekedy kruté. Občas za to môžu zlé manažérske rozhodnutia, inokedy externé faktory.
Na Slovensku sú krachy podnikania vnímané skôr stigmatizujúco, preto o nich majitelia firiem zväčša neradi hovoria. Sú však súčasťou podnikania a občas podnikateľa posúvajú vpred.
Zakladateľka pekárne Zdravie z pece Bernadeta Hajnalová pre INDEX vysvetlila, čo stálo za koncom jej podniku a čo sa podpísalo pod to, že firma sa už nedala zachrániť.

Po sľubnom raste prišiel pád
Príbeh pekárne Zdravie z pece priniesol INDEX pred pár dňami , zmapoval ho od jej založenia pred siedmimi rokmi až po vlaňajšie ukončenie činnosti. Bernadeta Hajnalová a jej biznisový partner Martin Keltoš stavili na výrobky zo špaldy, ktorú si dávali pestovať v Chorvátsku a Taliansku.
Firme sa od začiatku darilo, čo dokazoval kontinuálny rast tržieb. Súviselo to aj so spoluprácou s obchodnými reťazcami, Zdravie z pece dodávalo výrobky napríklad do sietí Billa a českého Kauflandu.
V roku 2022 však firma zaznamenala prepad tržieb a vlani vo februári ohlásila, že končí. Bernadeta Hajnalová na sociálnej sieti naznačovala, že sú za tým obchodné reťazce, na ktoré sa spoliehala.