Oddeľovanie masla od jeho náhrad na pultoch sa vo väčšine obchodov udomácnilo. Zákon to už však neprikazuje.
Aj Lasagne na európskom trhu
boli podľa zloženia na obale z hovädzieho mäsa. :-))Ludia
kupuju to,co im chuti. Ciste maslo je drahe a zvysok je lacnejsi. Nechce sa mi verit,ze by ludia kupovali masielka,maslicka... A nevedeli,ze to nie je ciste maslo.Ale uz ma
zacina stvat,ze ja ako konzument musim davat na velky pozor co kupujem-zlozenie,vyrobca,gramaz,E-cka,datum vyroby,spotreby,minimalna trvanlivost... A takto stat zaraba na miliardy.co mas proti E ckam
tie pouzivali pri zavarani a konzervovani nase prababky a casto podstatne agresivnejsie nez su tie dnesne. ked si zarl babkyne produkkty si si pochvaloval, ze ake dobre domaceNo ja teda áno
čo mám z toho keď je v ponuke 10 výrobkov čo sa tvári ako maslo ,párky alebo čokoľvek iné a nedá sa to žrať. a to sa dá parafrázovať na veľa vecí . Na čo sú nám obchody plné oblečenia ,ktoré nevydrží ani po druhé pranie ? No nah... , to je len ilúzia že máme si z čoho vybrať ,keď vyhodíš braky ,šmejdy ,klamlivé výrobky ,vyŕobky škodiace zdraviu zrazu zistíš že si nemáš čo kúpiť . A to je jeden z dôvodov prečo nenakupujem vo všeliakých napochytro-zamestom alebo na v strede mesta postavených sklo-kockách.CMON
koho to zaujima? Kto chce ten si kupi margarin, kto chce ten si kupi prave maslo. J a preferujem margarin lebo je lahko roztieratelnypre tvoje info
ten tuk co sa ti lahsie roztiera, ma minimalne resp. ziadne vitaminy oproti klasickemu maslu zo smotany. Nehovoriac o chuti. Manzelka je doktorka,mam to z prvej ruky..Nehovoriac o tom,ze ani mravci to nezeru..Mal by si zvazit
Ja som tiez kedeysi preferova lahko roztieratelne maslo.Ale ked som skusil ten test s mravcami som si uvedomil aky bordel som jedol.Jedna odbornicka na vyzivu mi prirovnala fake masla ku roztopenym igelitovym sackom na panvici.Bohuzial je tak.Dobru chut :)Myslí si naozaj niekto, že
Tatranské čerstvé maslo je zo živočíšneho tuku? Ja nie.maslo
Zásadne Austria všetko okrem lístku na vlak páKapitalizmus
ľudí naučí žrať aj psie extrementy ponúkané pod rôznými ľúbivými názvami a vo vhodnom obale. Zákazník aby čítal s lupou v ruke pri nákupe potravín ich zloženie. Kam sa to rútime. Mäsové výrobky nie sú z mäsa, bryndza nie je bryndzou, maslo nie je maslom...etc. Podnikateľom a špekulantom stačí uviesť akýsi percentuálny podiel suroviny určujúci druh výrobku. To potom zákazník by mal platiť tiež len percentuálny podiel ceny výrobku.Uzitocny clanok,
rozhodne uzitocnejsi ako polovnicke dobrodruzstva Gasparovica ci "nova" inciativa Zitnanskej a Brblaveho.vojnu na vás,
cez vojnu sa papkal margarín, nebolo masla a prežili..... sme, žerte na čo máte a nerobte tu politiku.... :)Mäso alebo maslo?
Tvrdí, že zákon nezavádzal povinnosť označovať výrobky s obsahom "mäsa" pod a nad 50 percent. Tak neviem o čo tu ide, o maslo alebo mäso :) Ja osobne čítam zloženie každého nového výrobku o ktorý mám záujem, treba kupovať to čo človek chce a nie čo mu podhodia v supermarketoch.???
"Tie, ktoré mali menej ako 50-percentný obsah mäsa, sa mali predávať osobitne od mäsovejších." no comm. jedina cesta , nekupovať, dať si namahu na mesačné nakupy Rakusko, Nemecko, smradi nech skrachuju, potom si budu musieť ziskavať zákaznikov kvalitou. Možno. Je vôbec možné, že si niekto ešte kupuje to zhnité mäso v hypermarketoch, párky bez mäsa, pečivo s najshitovejším margatrínom a z 87 x prebalovanej muky, ubohe modrinové mrtvolky "kurence", polské shity s lepidlom a posypovou solou, čínsky pesticídmi prešpikovaný "cesnak" BEZ CHUTI. Sa spamatajte, treba si dať tu namahu a za kvalitnejšie potraviny zabojovať...vždy je niekde farma, sukromník, alebo hranice štátu, kde nekŕmia ludí srač .k..mi... za tých pár evri navyše to stojí...tento štát je niečo odpudivé, vizitka sú už tí naši "vládnúci predstavitelia" za cent aj vlastnu mater obesia.... chce se mi blít. v hypermaketoch som už roky nekúpil žiadne žrádlo (v rakusku by to ani psovi nedali) a dá sa to...fuj...Máš síce pravdu,
ale nie celé Slovensko žije v Blave na skok do Rakúska.Už to dáva zmysel
väčšina našich "šunkových" salám sa pohybuje na úrovni 56-60% mäsa, tak isto aj "mäsové" párky, napr. viedenské. Dá pekne zabrať nájsť šunkus obsahom 80% mäsa zväčša detské a viedenské párky s obsahom 85% mäsa. Dá sa kúpiť aj šunka s. 95% obsahom mäsa ale maďarská. . Cena týchto akože drahších po percentuálnom prepočítaní na jednotku mäsa vychádza cenovo tým lacným, len tam platíte za vodu, sóju, želatínu, strojový separát a čo ja viem ešte akú buničinu. Musíme si každý sám rozhodnúť či jesť trošku striedmejšie ale zdravšie pri dostatočnej výžive, alebo sa bezbreho napchávať vatou, frakcionovanými olejmi, či ochuteným ťavím trusom.chut
no parky mam tak raz za rok, je to neskutocny humus ale aby sa telo moc nerozmaznalo a bolo pripravene aj na horsie casy tak si to dam a si aj zapalim 2-3 razy za rok nech pluca potom neskoli vylet do Budapesti ked okolo mna prejde IkarusToto je ešte v pohode
Prečítam si zloženie a rozhodnem sa či ten separát chcem či nie. Horšie sme na tom pri pekárenských výrobkoch. Zvlášť kadejaké vymýšlané chleby, bagety a spol. kde sa vsypaním čohosi zapáchajúceho v balení ako vrece cementu ako zázrakom náš nezdravý biely chlieb zmení zdravý viaczrnný mňam chlebík. Netreba hovoriť, že väčšina týchto pekárenských zmesí sa vozí kde sa to dá najlacnejšie kúpiť... igen z Poľska. Čiže čo pojeme v chutnej bagetke s 3 týždňovou zárukou či kadejakých bevit a 7 zrnných chleboch radšej ani nevedieťA čo takýto párok?
http://www.stofo.estranky.sk/f... Prešla ma chuť na akékoľvek párky. Ešte v klobáse človek niečo vidí, ale to tiež je poprifarbované, chemicky poochucované.Takych specialit je more, napriklad tu.
http://www.stream.cz/kategorie... Ale na druhej strane sa naozaj daju kupit aj velmi kvalitne vyrobky, je to otazka priorit ci si dnes priplatim za kvalitnu stravu alebo neskor za lieky a operacie.žrádlo
stačilo by zo zákona zakázať pomenovávať fejky zameniteľnými názvami. Mne sa raz podarilo kupit nejake maslenko ci co to bolo... ponáhlal som sa, chmatol som prve co vyzeralo ako maslo... a doma som zistil ze sa to neda jest, bolo to odporne, ako takej nechutnej veci niekto moze dat do nazvu zaklad slova maslo???Zodpovednost predajcu (a výrobcu)
Už to niekto vyššie v diskusii napísal. Čo je to za ochranu spotrebiteľa, čo je to za štát a čo je to za spoločnosť, kde zákazník (! to je ten čo platí !) musí kontrolovať všetko ?! (" ... zlozenie,vyrobca,gramaz,E-cka,datum vyroby,spotreby,minimalna trvanlivost...") Kde je zodpovednosť výrobcu ? Prečo svoj výrobok nazve Maslenko, Maslíčko a podobne. To nie je zavádzanie spotrebiteľa, ktoré je trestné ? Prečo predajca nevie (?!) oddeliť výrobky rôzneho druhu, ktoré predáva ? Čo je to za výhovorku-argument, že "Zsolt Simon (Most-Híd), po nástupe do funkcie ministra pôdohospodárstva. „Nemôžeme vyžadovať od obchodníkov, aby to roztriedili, keď to nevedia, lebo nemajú informácie,“ A to nehovorím o reálnej možnosti si prečítať informácie o výrobku. Tak si len skúste prečítať zloženie toho malého (100g) masla ... napríklad v Tescu, kde tých výrobkov máte viac spolu, na koľkých z nich si tie dôležité informácie budete schopní prečítať ? Ja, hoci stále ešte vidím pomerne dobre, tak len v veľkými problémami dokážem ako tak prečítať tie malilińké písmená a stojí mam to veľkú námahu. Ak by som toto mal robiť skoro pri každom výrobku, čo chcem kúpiť, tak nakupujem pol dňa a druhú už len oddychujem, lebo by som bol z toho totálne vyčerpaný ... Nerozumiem, prečo by nemohol výrobca, pokiaľ sa jedná o tak malý výrobok (malé balenie a pod.), kde nie je možné dostatočne veľkým písmom uviesť všetky údaje - zloženie a pod., dať tieto na nejakom letáku, ktorý by predajca umiestnil (bol povinný) pri danom výrobku, kde by všetky tieto údaje boli jasne uvedené a ČITATEĽNE ?! Aby si to spotrebiteľ naozaj mohol prečítať. Ak toto nevedia (nechcú) z vlastnej vôle výrobcovia a predajcovia robiť, tak by im to mal nariadiť štát (ktorý nás spotrebiteľov v takom prípade zastupuje). V civilizovanješej krajine by to asi bolo samozrejmosťou, u nás to ide len reštrikciami ... Ďalší pekný príklad je, ak chcete zistiť zloženie pekárenských výrobkov. Tých "čerstvo" pečených. Mnohé z nich uvedú akurát tak alergény (to im asi predpisuje zákon), ale zistiť, z akej múky (akej kombinácie rôznych múk) je výrobok zložený, to u mnohých z nich neviete zistiť. Predajca tam uvedie, že výrobok je vyrobený z mrazeného polotovaru ... ale jeho zloženie je tajomstvom. A takto by sa dalo pokračovať. P.S. Škoda, že v článku sa čitateľ nedozvie, aké by teda mali byť všetky dôležité parametre pravého masla ? Asi len : " že ako maslo sa môže označiť len výrobok s obsahom živočíšneho tuku" to nebude. Ale to by sme chceli prílišnú profesionalitu od novinára. Však ? (PIJano! 1/3)No, keby obchod
vyvesoval pri tovare čitateľné letáky so zložením výrobku, tak by niektorí výrobcovia skrachovali. A veľmi rýchlo, alebo by museli prejsť na iný druh výroby potravín. Dosiahli by sme však, že by sa vyrábali len kvalitné potraviny.A nejde to ani v iných krajinách, nie len u nás. Máš však pravdu vo všetkom. Mimochodom, nekedy /za socializmu/ keď sme kúpili bryndzu, syry, párky, tak za pár dní plesneli, smrdeli, teraz všetko vydrží v chladničke aj mesiac bez toho, aby to chytilo pleseň alebo nejaký zápach. Napumpované chemikáliami, aby to vydržalo čo najdlhšie. A potom sa čudujeme, že je veľa ľudí chorých na rakovinu a iné zhubné potvory.Vsetko ma dve stranky.
Ja si tiez pamatam tie socialisticke potraviny, desina pivo sa v lete zakalila za dva dni, mliecne vyrobky jogurty a podobne tiez, a veru otrav z potravin bolo neporovnatelne viac ako teraz, prirodu neoklames, bud ta otravia prirodzene toxiny alebo chemia ktora ich likviduje.USD | 1.110 |
AUD | 1.745 |
CZK | 24.972 |
JPY | 162.170 |
CAD | 1.564 |
GBP | 0.842 |
HUF | 401.580 |
PLN | 4.196 |
CHF | 0.954 |
SEK | 10.721 |