SME

Diskusia k článku: Mali miliónové tržby, aj tak krachli. Po známych mäsiaroch zostali len dlhy

Laprema za posledné roky naakumulovala gigantickú stratu.

chevron-downchevron-up
Ak chcete prispievať do diskusie, musíte byť prihlásený predplatiteľ.
Prihlásiť sa
59 príspevkov

  • antiFico
    To ako funguje tento štát a štátne inštitúcie, že nechajú zájsť veci takto ďaleko?
    "Len Sociálnej poisťovni dlží vyše 462-tisíc eur. Ešte väčšiu sekeru, vyše 530-tisíc eur, má na Finančnej správe. A 127-tisícový nedoplatok voči nej eviduje aj Všeobecná zdravotná poisťovňa."
  • 888333
    SME už dlho klesá na úroveň takého slabšieho bulváru...Vraj "gigantickú stratu" -u troch poisťovní spolu 1,12 milióna eur... Keby konateľom vzali rodinné autá a domy tak je to vykryté. Inak je naozaj otázkou, ako sa mohla strana napr. u sociálnej poisťovne vyšplhať na stovky tisíc - to už nikto nekontroluje splátky? Po prvých desiatkach tisícov začne predsa poisťovňa posielať výhražné listy a skôr, než strata (nedoplatok) vystúpi vyššie už je firma na čiernej listine. Ibaže by mali na poisťovni nejakého dobrého kamaráta a ten uveril sľubom, že "hneď na budúci mesiac to vyrovnáme" a preto to narástlo do "gigantických" rozmerov. Pozdravujem giganticky kvalitného redaktora.
  • frapod
    Mäsopriemysel je na Slovensku špecifická kategória. Slovenský spotrebiteľ preferuje hydinové mäso a bravčové mäso.
    Hydinové mäso sa dováža do Európy na lodiach z južnej Ameriky. Tu sa počas plavby kurence cez "výživu" vychovajú do jatočnej veľkosti, porazia, odpad zadarmo spláchne do mora, zabalia a vo francúzskych prístavoch naskladnia a distribuujú do celej Európy. Takmer beznákladová výroba, výroba bez kontroly a robia to ľudia z chudobných častí sveta za pár drobných.
    Bravčové mäso má tiež svoje špecifikum. Keďže je prasa náchylné na choroby musí sa v mladosti dosť očkovať (nielen u nás). Injekcie idú do pliecka a do krkovice. Z tohto dôvodu je toto mäso v západnej Európe nepredajné. Takže veľkochovy pôvodný "odpad" smerujú do východnej Európy (kde je práve pliecko a krkovička najobľúbenejším mäsom) za dumpingovú cenu. Tomu naši mäsiari nevedia konkurovať, pretože drahšie mäso (stehno, panenku) u nás, ale aj vonku, predajú ťažšie a pliecko a krkovičku sa cenou nechytajú. Preto radšej vozia polovičky z Poľska, kde vzhľadom na vyššiu podporu ich vyrobia lacnejšie ako u nás. Tým pádom sa prvovýrobcom neoplatí chovať bravčovinu a chovy končia. Inou témou je odpor obyvateľov voči výstavbe veľkochovov.
    • Yperit
      Prémium
      Priznám sa, že v mäsospracujúcom priemysle sa moc nevyznám, ale ako ovplyvňuje miesto vpichu dané mäso tak, aby to znížilo rapídne jeho cenu? Mal som za to, že pri očkovaní sa ti tie nanočipy rovnomerne rozšíria po celom tele, miesto vpichu je po zohľadnení špecifík vakcíny skôr volené pragmaticky (ľahký prístup pre očkovateľa).
  • 1088013
    Pán frapod,
    poprosím o vysvetlenie ako to je s chovaním kuriat na lodi…
    Veď to je pučovima ako voda v koši…
    Tie lode by museli voziť kuriatka 5-6 týždňov po mori(toľko trvá výkrm brojlerov) aby ich potom spracovali…
    Viete koľko tepla by musela loď vyrábať aby tým kuratám kúrili?
    A ešte mi vysvetlite zhruba koľko m2 paluby zaberá odchov príp.ak ide o viacposchodové klietky ako to majú vyriešené s klimatizáciou príp.filtráciiu vzduchu…?
    Nosnosť lode je cca 5.000 ton,spočítajte si koľko kuriat by tam muselo behať v podpalubí príp.si spočítajte m2 na odchov keď sa vám tam zmestí cca 5-6 kuriat na m2.
    A akú kapacitu má bitúnok?
    A koľko energie potrebujú na chladenie a mrazenie?
    Myslím si,že aby toto všetko utiahla musí tam byť malý atómový reaktor.
    A keď tovar vyloží v Rotterdame,aký náklad vezú do Brazílie na tých zasratých palubách?
    Jedine žeby naskladnili jednodňové kurence,povozia ich cez oceán a šup v Brazílií vykladajú kurence made in europe.
    Chlape,váš život veľmi jednoduchý,keď toto dokážete reprodukovať a veriť tomu.
    A o nepoužiteľnosti pliecka a krkovičky kvôli očkovaniu už nie je treba ani hovoriť,to už je na diagnózu…
    • frapod
      V krátkosti:
      5-6 týždňov je doba odchovu brojlerov v kontrolovaných chovoch - tu hovoríme o chovoch nekontrolovaných, kde môže byť v krmive zvýšený objem anabolík a steroidov, čím sa zvyšujú denné prírastky a skracuje sa čas dochovu do jatočnej hmotnosti
      lodné motory, vzhľadom na svoj výkon produkujú dostatok tepla nielen na vykurovanie, tak aj na chladenie (trigenerácia)
      Welfare výkrmu kurčiat hovorí o 30kg/m2...v nekontrolovanom výkrme to môže byť dvojnásobok, čím sa minimalizuje pohyb kurčiat a tým sa znižuje potreba energie z krmiva na záchov....takže hovoríme o 20-30ks /m2
      záoceánske lode dosahujú veľkosť 300m v dĺžke a 40 v šírke x počet podlaží, kľudne si vypočítajte kapacitu výkrmu
      nosnosť lode 5000t??? - ja nehovorím o tom, že to vozia na pltiach
      k jadrovému reaktoru - lodné motory zaoceánskych lodí majú výkon niekoľko MW - bioplynové stanice, ktoré sú schopné utiahnuť veľkú farmu majú výkon 1MW
      k Vašej poslednej poznámke - pracujete v poľnohospodárstve, resp. spracovateľskom priemysle?
      Obdivujem ľudí s takými biednymi znalosťami ako Vy, ktorí sa bohorovne vyjadrujú ku všetkému

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (10. 4. 2025)
USD 1.105
AUD 1.839
CZK 25.168
JPY 159.610
CAD 1.567
GBP 0.864
HUF 408.930
PLN 4.295
CHF 0.928
SEK 11.072

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 161
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 314
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 071
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 468
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 287
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 026
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 002
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 474