SME
Pondelok, 8. august, 2022 | Meniny má Oskar

Na grilovačku aj k telke. Víno môže zlepšiť chuť jedla

Ako si vybrať víno k jedlu.

Sýtosť jedla a telo vína by mali byť v rovnováhe. (Zdroj: Adobe Stock)

Jedlo a víno by mali byť v harmónii. Vhodne zladiť pokrm s nápojom pomáhajú v reštauráciách práve someliéri.

Súvisiaci článok Víno a leto: Červeného sa báť netreba, ľad do pohára nepatrí Čítajte 

"Ak je jedlo výdatné, treba k nemu podávať zrelé, plné víno. Čím je chuť jedla intenzívnejšia, tým aj víno musí byť intenzívnejšie," opisuje základné pravidlá Denisa Šutáková, someliérka v Corner & Co. a WinePlanet.sk.

Letné grilovačky

Pri letných grilovačkách, keď sa používa viac korenín, naplno vyniknú vína s intenzívnou vôňou aj chuťou. Ďalším faktorom je podľa someliérky kyslosť pokrmu. "Ku grilovaným rybám, ktoré obsahujú citrón, sa hodia vína s vysokou aciditou. Tučnejšie a mastnejšie pokrmy tiež potrebujú vína s vyššou aciditou, aby sa stlmila mastnosť jedla," dodáva.

Grilované jedlá majú výraznú vôňu i chuť, preto si vyžadujú svieže ovocné vína, ktoré osviežia najmä v lete. Z bielych vín sa hodia Rizling rýnsky, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Grigio a taktiež Chenin Blanc.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Získané prostriedky chce použiť na zníženie daní aj prístup k cenovo dostupným energiám.


TASR 2 h
Richard Sulík.

Vyjadrenie Európskej únie je očakávané v novembri.


TASR 2 h
Richard Sulík

SaS zamýšľa zafixovať veľkosť druhého piliera voči prvému a ústavne zakotviť vstup mladých ľudí do druhého piliera.


TASR 4 h
Pri výstavbe kanalizácie treba počítať s dopravnými obmedzeniami.

Usmernenia meškajú, mnohí plánujú vracať eurofondy.


5. aug
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu