SME

Na grilovačku aj k telke. Víno môže zlepšiť chuť jedla

Ako si vybrať víno k jedlu.

Sýtosť jedla a telo vína by mali byť v rovnováhe. (Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedlo a víno by mali byť v harmónii. Vhodne zladiť pokrm s nápojom pomáhajú v reštauráciách práve someliéri.

Súvisiaci článok Víno a leto: Červeného sa báť netreba, ľad do pohára nepatrí Čítajte 

"Ak je jedlo výdatné, treba k nemu podávať zrelé, plné víno. Čím je chuť jedla intenzívnejšia, tým aj víno musí byť intenzívnejšie," opisuje základné pravidlá Denisa Šutáková, someliérka v Corner & Co. a WinePlanet.sk.

Letné grilovačky

Pri letných grilovačkách, keď sa používa viac korenín, naplno vyniknú vína s intenzívnou vôňou aj chuťou. Ďalším faktorom je podľa someliérky kyslosť pokrmu. "Ku grilovaným rybám, ktoré obsahujú citrón, sa hodia vína s vysokou aciditou. Tučnejšie a mastnejšie pokrmy tiež potrebujú vína s vyššou aciditou, aby sa stlmila mastnosť jedla," dodáva.

Grilované jedlá majú výraznú vôňu i chuť, preto si vyžadujú svieže ovocné vína, ktoré osviežia najmä v lete. Z bielych vín sa hodia Rizling rýnsky, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Grigio a taktiež Chenin Blanc.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C736J na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu