Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Na grilovačku aj k telke. Víno môže zlepšiť chuť jedla

Ako si vybrať víno k jedlu.

Sýtosť jedla a telo vína by mali byť v rovnováhe. (Zdroj: Adobe Stock)

Jedlo a víno by mali byť v harmónii. Vhodne zladiť pokrm s nápojom pomáhajú v reštauráciách práve someliéri.

Súvisiaci článok Víno a leto: Červeného sa báť netreba, ľad do pohára nepatrí Čítajte 

"Ak je jedlo výdatné, treba k nemu podávať zrelé, plné víno. Čím je chuť jedla intenzívnejšia, tým aj víno musí byť intenzívnejšie," opisuje základné pravidlá Denisa Šutáková, someliérka v Corner & Co. a WinePlanet.sk.

Letné grilovačky

Pri letných grilovačkách, keď sa používa viac korenín, naplno vyniknú vína s intenzívnou vôňou aj chuťou. Ďalším faktorom je podľa someliérky kyslosť pokrmu. "Ku grilovaným rybám, ktoré obsahujú citrón, sa hodia vína s vysokou aciditou. Tučnejšie a mastnejšie pokrmy tiež potrebujú vína s vyššou aciditou, aby sa stlmila mastnosť jedla," dodáva.

Grilované jedlá majú výraznú vôňu i chuť, preto si vyžadujú svieže ovocné vína, ktoré osviežia najmä v lete. Z bielych vín sa hodia Rizling rýnsky, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Grigio a taktiež Chenin Blanc.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C736J na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M736J na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

V supermarketoch s potravinami po vypuknutí krízy ľudia chýbali. Nahradili ich zamestnanci zo sektoru cestovného ruchu, ale aj pracovníci siete kníhkupectiev.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Holý sa opäť zatajuje. Buď porušil pravidlá, alebo Britov zavádzal

Na Slovensku pravidlá neporušil, v Anglicku to isté nie je.

Štefan Holý.

Hodorovský oprašuje projekt. Pred hotelom v Ružinove chce stavať ďalší

Je nepravdepodobné, že by vedľa seba stáli dva hotely.

Staršia vizualizácia projektu Business Center Bajkalská 2.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kto prekonal covid, testovaniu sa vyhne. Nemusí to byť zadarmo

Vzor potvrdenia zverejnil Úrad verejného zdravotníctva.

Ilustračná snímka.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ako Sulík s Remišovou zle zapli gombík

Didaktická príručka pre budúcich členov koalícií.

Peter Tkačenko
Ilustračná fotografia.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Čo nám ostáva, keď Fico slintá po moci a vláda sa háda?

Ťažko sa rozlišuje, ktoré rozhodnutie chráni životy a ktoré zneužíva dôveru.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME