Jedlo a víno by mali byť v harmónii. Vhodne zladiť pokrm s nápojom pomáhajú v reštauráciách práve someliéri.

"Ak je jedlo výdatné, treba k nemu podávať zrelé, plné víno. Čím je chuť jedla intenzívnejšia, tým aj víno musí byť intenzívnejšie," opisuje základné pravidlá Denisa Šutáková, someliérka v Corner & Co. a WinePlanet.sk.
Letné grilovačky
Pri letných grilovačkách, keď sa používa viac korenín, naplno vyniknú vína s intenzívnou vôňou aj chuťou. Ďalším faktorom je podľa someliérky kyslosť pokrmu. "Ku grilovaným rybám, ktoré obsahujú citrón, sa hodia vína s vysokou aciditou. Tučnejšie a mastnejšie pokrmy tiež potrebujú vína s vyššou aciditou, aby sa stlmila mastnosť jedla," dodáva.
Grilované jedlá majú výraznú vôňu i chuť, preto si vyžadujú svieže ovocné vína, ktoré osviežia najmä v lete. Z bielych vín sa hodia Rizling rýnsky, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Grigio a taktiež Chenin Blanc.