Čaj s nižšou intenzitou vône a chuti, mäsové výrobky s menším podielom mäsa. Takéto výsledky priniesli testy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorá pred štyrmi rokmi porovnávala produkty nadnárodných výrobcov kúpené na Slovensku a v Rakúsku.
O dvojakej kvalite potravín sa hovorí roky. Najmä štáty zo strednej a z východnej časti Európskej únie mali obavy, že výrobcovia v nich predávajú menej kvalitné potraviny než na Západe. Rozlúsknuť to mala štúdia Spoločného výskumného centra Európskej komisie.

Jej prvú časť publikovali pred dvoma rokmi. Zo 130 testovaných potravín mala vtedy takmer tretina síce rovnaký alebo veľmi podobný obal, avšak rozdielne zloženie. Na druhej strane, štúdia nepriniesla dôkazy o geografickom vzorci, ktorý by rozdiely v potravinách vysvetlil.
Podobné výsledky priniesla aj druhá časť štúdie, ktorú zverejnili koncom marca. Výskumníci sa v nej zamerali na senzorické vlastnosti a opäť zistili rozdiely.